Det här potatisgratängen har jag bjudit flera allätare och vegetarianer/veganer på och den har alltid varit lika uppskattad. Passar bra till både vegobiffar eller med bönor. Servera med en härligt stor grön sallad till så blir det en komplett måltid.

potatisgratn

15 cm purjolök

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

8-12 potatisar (beroende på storlek)

1 dl sojagrädda (eller havregrädde, eller mixa lite extra cashewnötter med vatten till en gräddliknande konsistens )

Salt

Peppar

Muskottnöt

2-3 msk sojamjölk (eller annan växtbaserad mjölk)

Topping (istället för ost)

1,5 dl fint malda cashewnötter

ca 1/2 dl vatten eller sojamjölk

en uns citronjuice

en nypa örtsalt

ev. lite gurkmeja för färgens skull

1. Skiva potatisarna fin eller använd en mandolin, beroende på hur tunna skivor du vill ha.

2. Hacka purjolök, gullök och vitlök och lägg i en skål. Tillsätt kryddorna, grädden och  mjölken, så att det blir en blandning.

3. Lägg ett lager med potatisar i botten och varva sedan med lökblandningen. Lägg ett lager med potatisar längst upp.

4. Mixa alla ingredienserna till toppingen och se till så att den bli riktigt slät. Konsistensen skall vara som en tjock sås.

5. Ringla över toppningen överst och smeta ut med en sked så att det blir ett jämt lager.

6. Grädda i ugnen ca 45-60 minuter på 200°C. Tills potatisen är genommjuk och toppingen börjar bli lite krispig (du kan knacka lite lätt på den med fingret).

Du kommer få olika resultat på utseendet beroende på konsistensen på toppingen, i vissa fall går det utseende mässigt att göra den väldigt lik ost. I andra fall blir den lite för mjuk eller för hård. Här får man testa sig fram för att få ett så bra resultat så möjligt.

Author

Write A Comment