Svenska: Idag är det Kanelbullens dag så här kommer ett recept på kanelbullar. Den något inte så onyttiga varianten. Istället för margarin använde jag kokosfett och havregrädde i degen, och å så fluffiga och saftiga de blev. Det är något jag kommer göra igen!

kanelbullar-SV-text

Kanelbullar med Vaniljglasyr

Degen
1 dl kokosfett (extra virgin)
1 dl havre- eller sojagrädde
5 dl växtbaserad mjölk (jag använde sojamjölk denna gången)
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl råsocker
1 tsk malen kardemumma
ca 1,5 – 2 l dinkelsikt

Fyllningen
5 färska urkärnade dadlar
100 g riven mandelmassa
1 tsk kokosfett (extra virgin)
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 krm vanilj

Vaniljglasyr
1 dl florsocker
1 tsk växtbaserad mjölk (jag använde sojamjölk)
1 tsk kokosfett
2 krm vanilj

Smält kokosfettet och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt 37 °. Smula ner jästen i en stor bunke, och lös upp den lite i taget med mjölkblandningen. Tillsätt resterande del av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och några deciliter av mjölet i taget tills degen blank och lättarbetad.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa tills dubbelt storlek. Detta tar olika lång tid beroende på värmen i rummet exempelvis, men man brukar räkna med ungefär 35 till 50 minuter.

Gör under tiden fyllningen genom att mosa dadlarna, blanda ner kokosfettet och tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda tillsätt alla kryddorna så att det blir en mjuk och smidig bredbar massa.

Gör även glasyren genom att lägga florsocker och kokosfett i en skål. Blanda ner mjölken och vaniljen under vispning. Massan skall vara flytande men inte alltför rinnig. Ställ åt sidan för att användas när bullarna är klara.

När degen har jäst färdigt, tag fram ur den och lägg på ett bakbord. Dela degen i två delar och arbeta en del åt gången. Bearbeta degen så att den känns smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.

Tryck eller kavla ut degen till en fyrkantig platta. Bred på fyllningen och vik eller rulla sedan ihop degen. Skär i remsor eller lika stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 20-30 minuter och grädda sedan i 250 °C ca 8-10 minuter eller tills gyllene.

Låt bullarna svalna något och ringla sedan glasyren över dem. Avnjut gärna dem med ett glas växtbaserad mjölk tillsammans med en god vän!

kanelbullar2English: Today is the Cinnamon buns day here in Sweden, so here’s a recipe for cinnamon buns. The slightly not so unhealthy variant. Instead of the margarine I used coconut and oat cream in the dough, and oh so fluffy and juicy they became. It is something I will do again!

kanelbullar-EN-text

Cinnamon bun with Vanilla glaze

Dough
1/2 cup coconut oil (extra virgin)
1/2 cup oat- or soy cream
2 cups plant-based milk
50 g yeast
1/2 teaspoon salt
1/2 raw sugar
1 teaspoon ground cardamom
approximately 6 to 8 cups of fine Spelt flour (or wheat)

The filling
5 fresh pitted dates
4oz. (100g) almond paste
1 teaspoon coconut oil (extra virgin)
1 teaspoon cinnamon
1/2 tsp cardamom
1 tsp vanilla

Vanilla Glaze
1/2 cup powdered sugar
1 tsp plant-based milk
1 tsp coconut oil
2 tsp vanilla

Melt the coconut fat and pour the milk. Heat the mixture to lukewarm 37 °. Put the yeast in a large bowl and dissolve it little by little with the milk mixture. Add remaining part of the liquid and then add salt, sugar, cardamom and a few cups of flour at a time until the dough is smooth and easy to work with.

Cover the bowl with a kitchen towel and let rise until double the size. This will take some time, depending on the heat in the room. But you usually expect about 35 to 50 minutes.

Meanwhile make the filling by mashing the dates, mix the coconut fat and add the almond paste. Mix and add all the spices so that it becomes a soft and smooth spreadable mass.

Also make the glaze by adding powdered sugar and coconut in a bowl. Add the milk and the vanilla while whisking. The mass should be liquid but not too thin. Set aside to be used when the buns are ready.

When the dough is ready, take out of it and place on a breadboard. Divide the dough into two pieces and work one by one. Process the dough so that it feels smooth, add more flour if necessary.

Press or roll out the dough into a square plate. Spread the filling and fold or roll the dough together. Cut into equal pieces and place on a baking sheet or in molds.

Let rise until doubled in size about 20-30 minutes and then bake at 450 °F for about 8-10 minutes or until golden.

Let the buns cool slightly and then drizzle the glaze over them.
Enjoy them with a glass plant-based milk!

kanelbullar2

Author

Write A Comment