När jag tog förpackningen med bruna bönor (torkade) från hyllan i butiken tittade min man något skeptiskt på mig och sa ”jag gillar inte bruna bönor”. Och jag kan helt och hållet förstå honom. De flesta tänker på någon geggig sörja som dukas fram på julbordet när de hör ordet bruna bönor.

Detta gjorde mig bara mer inspirerad till att visa att bruna bönor faktiskt är en böna som vilken annan, som kan tillagas på hundra olika sätt och kan smaka fräsch och gott.

Bruna bönor och sötpotatis i tomatsås

Kanske har du hört talas om vita bönor i tomatsås, så jag tänkte varför inte prova bruna? Min första komposition blev en krämig och god lite Sydamerika inspirerad rätt. Sötpotatisens sötma blandas tillsammans med tomatens syrlighet och de bruna bönorna som gör det till en komplett rätt.

Sötpotatis och bruna bönor i tomatsås

2 portioner

1 sötpotatis
1 gullök
1 tsk olja
3 dl kokta bruna bönor
1 dl passerade tomater
1/2 dl havregrädde
1 tsk buljongpulver
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk spiskummin
1 tsk honung

Skala och tärna sötpotatisen, koka i rikligt med vatten tills den är mjuk. Tar ca 10 minuter beroende på hur stora bitar du skurit den i.

Hacka gullöken och fräs i oljan tills den blir genomskinlig. Häll över de passerade tomaterna och havregrädden. Tillsätt buljonen och låt koka ihop. Tag av plattan och mixa med en stavmixer.

Lägg sötpotatisen och de bruna bönorna i en stor skål. Strö över kryddorna och ringla över lite honung. Blanda runt försiktigt. Häll sedan över tomatsåsen och vänd runt.

Servera tillsammans med en härlig sommarsallad.

When I took the package of brown beans (dried) from the shelf in the store, my husband somewhat skeptically looked at me and said ”I do not like brown beans.” And I can completely understand him. Most think of any gooey mess that put on the table for Christmas dinner when they hear the word brown beans.

Bruna bönor och sötpotatis i tomatsås

This only made me more inspired to show that brown beans are actually a bean like any other, which can be cooked in a hundred different ways and can taste fresh and delicious.

Perhaps you have heard of baked beans, so I thought why not try the brown instead of the white once? My first composition was a creamy and delicious South American inspired dish. The sweetness from the sweet potato mixed with the tomato and the brown beans make it a complete delicious dish.

Brown beans and sweet potatoes in tomato sauce

Serves 2

1 sweet potato
1 yellow onion
1 tsp oil
1 1/2 cups cooked brown beans
1/2 cup tomato passata
1/4 cup plant based cream
1 teaspoon bouillon powder
1/4 teaspoon paprika powder
1/4 teaspoon cumin
1 teaspoon honey

Peel and dice the sweet potato, boil in plenty of water until soft. This takes about 10 minutes depending on how big you cut the pieces.

Chop the onion and fry in oil until translucent. Pour over the tomatoes and passed oat cream. Add bouillon and let it simmer together. Remove from the heat and mix it with a hand blender.

Put the sweet potato and baked beans in a large bowl. Sprinkle the spices over and drizzle with some honey. Turn around gently. Then pour over the tomato sauce and turn around.

Serve with a delicious summer salad.

Author

Write A Comment