Jag experimentera just nu med pålägg. Ett bra smörgåspålägg tycker jag ska vara krämigt och fästa eventuella grönsaker. Det ska helt enkelt gå till mycket. Idag provade jag en ny variant baserad på vitabönor, och så gott det blev! Blev riktigt nöjd med både konsistensen och smaken. Den blev väldigt krämig och fin vilket gjorde den lätt att breda och smaken var mild och hade en hint av vitlök. Det här kommer jag verkligen göra flera gånger.

storavitabonor

Ingredienser och tillvägagångssätt 

1. Stora vitabönor

2. Olja, Salt, vitlök, valfria kryddor (så som paprikapulver, lökpulver, buljong, oregano – helt enkelt ta det du tycker om. Vill du ha en neutral smak väljer du inga kryddor alls. Bara lite salt.)

Blötlägg och koka bönorna enligt förpackningen (eller köp färdigkokta på tetrapak). Beroende på hur mjuka bönorna är, behöver man nu tillsätta mer eller mindre vätska. Använd lite olja och lite vatten om det behövs. Mixa tillsammans med kryddor, jag hade i vitlök, Renee Voltaires buljongpulver (-för den innehåller inte glutamat) och lite örtsalt. Sen mixade jag allt med en stavmixer till en krämig konsistens. Den kan gärna vara lite lösare än vad du tror blir bra, för den stelnar lite i kylen (när den svalnat).

Jag gjorde en lite burk, en halv honungsburk ungefär, som räcker för oss ca en vecka. Perfekt att göra på söndagen och sedan ha hela arbetsveckan!

Author

Write A Comment