Efter en lång dag med inspirerande möten och samtal köpt jag med mig en ny veganost hem för att prova. Pizza och lasagne är ju mina favoriträtter och i vanliga fall brukar båda två innehålla något typ av alternativ till ost. Så det blev till att fira denna dagen med en pizza!

Märket på osten var Astrid och Aporna, ett riktigt kul namn och härligt varumärke som man blir riktigt glad av! Jag hittade den på CityGross i Skara, men har även sett den på Coop i Trollhättan.

Cheezly Astrid och Apornas vegan ost Cheezly Astrid och Apornas vegan ost

 

 

 

 

 

 

Detta märke har jag bara provsmakat förut och visste inte alls hur det skulle bete sig i maten. Utmaningen med veganost är att den är svår att smälta och att få till den där trådiga känslan. Så jag var verkligen spänd på hur denna skulle vara, men det var över förväntan. Osten smälte till viss del och gav ett väldigt ”ostigt” intryck. Här är en bild när pizzan är i ugnen.

Vegan pizza med Astrid och Apornas ost

 

Pizza deg

2 dl fullkorns dinkelmjöl (byt gärna ut 1dl mot siktat dinkelmjöl)

1 dl havremjölk

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

lite olja

Instruktioner: Blanda ihop allting till en deg och kavla ut på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.

Pizza topping

Här kan man använda nästan vad som helst som man tycker om. Denna gången använde jag dessa ingredienser.

Tomatsås

1 Lök

1 Paprika

10 oliver

4 champinjoner

Ett antal skivor av Chezzly osten.

1 tsk oregano (eller blandning oregano/basilika).

Instruktioner: Dekorera pizzan med tomatsåsen i botten och övrigt ovan på. Avsluta med att strå över oreganon.

Grädda i ca 250 °C i 15-20 minuter beroende på ugn

Vegan pizza med god sallad och groddar

Servera gärna med en härlig grönsallad och som här med mungbönegroddar och alfalfagroddar, så blir det en riktigt nyttig måltid.

Vegan pizza med Astrid och Apornas ost uppläggning

 

Author

Write A Comment