Efter en lång dag med inspirerande möten och samtal köpt jag med mig en ny veganost hem för att prova. Pizza och lasagne är ju mina favoriträtter och i vanliga fall brukar båda två innehålla något typ av alternativ till ost. Så det blev till att fira denna dagen med en pizza!
Märket på osten var Astrid och Aporna, ett riktigt kul namn och härligt varumärke som man blir riktigt glad av! Jag hittade den på CityGross i Skara, men har även sett den på Coop i Trollhättan.
Detta märke har jag bara provsmakat förut och visste inte alls hur det skulle bete sig i maten. Utmaningen med veganost är att den är svår att smälta och att få till den där trådiga känslan. Så jag var verkligen spänd på hur denna skulle vara, men det var över förväntan. Osten smälte till viss del och gav ett väldigt ”ostigt” intryck. Här är en bild när pizzan är i ugnen.
Pizza deg
2 dl fullkorns dinkelmjöl (byt gärna ut 1dl mot siktat dinkelmjöl)
1 dl havremjölk
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
lite olja
Instruktioner: Blanda ihop allting till en deg och kavla ut på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.
Pizza topping
Här kan man använda nästan vad som helst som man tycker om. Denna gången använde jag dessa ingredienser.
Tomatsås
1 Lök
1 Paprika
10 oliver
4 champinjoner
Ett antal skivor av Chezzly osten.
1 tsk oregano (eller blandning oregano/basilika).
Instruktioner: Dekorera pizzan med tomatsåsen i botten och övrigt ovan på. Avsluta med att strå över oreganon.
Grädda i ca 250 °C i 15-20 minuter beroende på ugn
Servera gärna med en härlig grönsallad och som här med mungbönegroddar och alfalfagroddar, så blir det en riktigt nyttig måltid.