Det här receptet kommer ifrån Kris Carrs bok ”Crazy Sexy Kitchen”. En bok med massor av härligt god växtbaserade recept, hon har allt från frukostidéer till festmenyer med utgångspunkt ifrån att maten ska vara bra för kroppen. En bok som är väl värd att läsa!

Detta är ett recept på biffar som både håller ihop, är smakrika och nyttiga. Passar perfekt att göra burgare av, men går också att servera tillsammans med potatis och en god sås.

Svarta bön burgare med rostad sötpotatis

Burgarna

1 sötpotatis, tärnad ca 2,5 dl.

2 tsk olja

salt

1,25 dl hackad lök

5 dl kokta svarta bönor (går bra att använda de färdig kokta i TetraPak som går att köpa)

2,5 dl kokt svart fullkornsris (poängen med svart ris är att burgaren blir naturligt lite mörkare till färgen)

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk spiskummin

1/2 tsk chilli (mild sort)

1/2 tsk salt

3 tsk tamari

2 msk majsmjöl

Tillbehör till burgaren

Sallad

Gurka

Tomat

Rödlök

Paprika

Dressing av mixade nötter (recept kommer!)

Fullkornsfrallor (självaste hamburgerbröd)

Tillbehör till måltiden, istället för pommes frites, servera med grönsaksstavar av:

Morot

Gurka

Broccoli / Blommkål

Tillvägagångssätt

  1. Värm ungen till 225 °C
  2. Lägg potatisen, oljan, löken och saltet i en skål och blanda. Lägg i en ugnsfast form och rosta i ungefär 20-25 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör regelbundet så den inte fastnar i formen.
  3. Ta ut potatisen ur ugnen och blanda med övriga ingredienser i en matberedare, mixa allt samman, men se till att inte övermixa. Allt ska vara väl blandat med inte en slät massa.
  4. Ställ i kylen så att massa svalnar
  5. Forma till lagom stora burgare och stek på medium värme, tills de är gyllene på båda sidorna. Testa att gör en först och se om den håller ihop, gör den inte det ta i mer majsmjöl.
  6. Sätt ihop till en burgare, med brödet och grönsakerna och servera tillsammans med tillbehören.
Author

Write A Comment