Jag vet att en del har omelett som ett måste på julbordet med andra tycker det är rena påskmaten. Så är du av den senare sorten får du bokmärka den här sidan och återkomma om ett par månader. Vill du ha omelett på julbordet så tycker jag du ska prova den här  tofu(ome-)letten. Helt enkelt en omelett gjord på tofu. Nyttigare och lika smaklig som den vanliga varianten!

Svamp tofulett (vego alternativ till omelett)

Du behöver:
1 paket  tofu (ca 300 gram)
Ett par matskedar sojamjölk, mängd varierar lite beroende på vilket typ av tofu du har.
1 msk majsstärkelse
Kryddor: Salt, paprikapulver, lökpulver, chilipulver
Olja till stekning

Mosa eller mixa samman alla ingredienser till en tjock slät blandning, den ska var mycket tjockare än vanlig omelettsmet och inte alls rinning (viktigt!). Tänk dig mer som ett mjukt, tjockt smörgåspålägg.

Värm en stekpanna, sätt den på medelvärme (jag hade den på 4/6) så att den inte är för het.  Häll lite olja i pannan. Jag gjorde två mindre tofuletter av denna smeten, vilket gjorde att jag tog och klickade i hälften av smeten i en stekpanna och bredde ut den jämt. Tricket här är att sedan ha tålamod att låta den vara så att den stelnar, det tar ett tag, kanske 5-10 minuter beroende på värmen. Vill du kan du sedan vända den med hjälp av en tallrik som du lägger över pannan och vänder. Sedan kan du lägga tillbaka tofuletten i pannan så att den får lite färg på andra sidan, den behöver inte alls lika lång tid som första sidan, bara någon minut. Stjälp sedan upp på en tallrik. Och fyll på med fyllningen (se nedan) och vik sedan över halva tofuletten så att det blir lite som ett lock.

Till fyllningen:
Svamp (jag använde champinjoner), skivad
1 gullök, hackad
Fräs på löken och svampen tills de ser fina ut. Vill du kan du också göra stuvning av det hela och tillsätta lite dinkelsikt och vispa ner sojamjölk.

Author

Write A Comment