En klassiker på det gröna, vegetariska julbordet är griljerad kålrot. Man kan ju tycka att en kålrot inte har mycket att visa upp, men där misstar man sig. Kålroten får en mycket mild och god smak genom kokningen och ett krispigt täcke av griljeringen.

Griljerad kålrot, skinka utan rumpa

Du behöver:
1 stor kålrot, ju större desto längre koktid kommer den ha, men ju mer mat blir det också.
1 buljongtärning
Några korn av varje vitpepparkorn och nejlikor.
Ett par lagerblad.
Vatten

Koka kålroten i alla kryddor i ca 1-2 h beroende på storlek. Känn på den med en provsticka, den ska vara mjuk men ändå ganska fast. Tag upp ur vattnet och låt svalna lite innan du fortsätter.

Till griljeringen:
Eftersom jag inte tycker om senap, gjorde jag en blandning utan, men vill du kan du göra en vanlig griljering med senap.

2 msk tomatpure
1 msk honung
1 tsk citronsaft
Lite salt
4 msk ströbröd

Rör ihop allt utom ströbrödet. Bred på blandningen på den kokta kålroten. Ja det blir lite kletigt, man kan prova med en slikepott eller en sked. När hela kålroten är täckt strö på ströbrödet runt om. Grilla i ugnen på 225 °C tills den fått en gyllne skorpa. Låt svalna innan du skär upp den i tunna skivor.

Author

Write A Comment