Härom dagen när jag var på ”rensa kylen och frysen” jakt och hittade ett gäng med ledsna morötter. Fullt ätbara men inte så vackra, så det fick bli till att göra en stor grönsakslåda. Kan verkligen rekommendera att man gör den här om man vill ha fram mycket mat (eller ha mat i flera dagar), matigt och mättande. 

Det som är bra med denna är också att det går fort att göra om man använder en matberedare, och man kan ta lite vad man har i kylskåpet av rotsaker. Jag kryddade också med timjan, men gillar man inte timjan går det lika bra att använda någon annan favorit krydda.

Rotsakslåda vegan

 

Till en stor låda behövs:
6 stora morötter
3 stora potatisar
1 bit kålrabbi
1 stor gul lök
(Grönsakerna kan också bytas ut på vad du har i kylskåpet. Jag behövde göra slut på en massa morötter, därför blev det så många av dem.)
1 dl cashewnötter
1 dl pumpakärnor
(är du nötallergiker så kan du byta ut cashew mot exempelvis pinjekärnor eller solrosfrön)
2 dl havremjölk
2 dl vatten
Salt
Peppar
Timjan

Riv alla grönsakerna med hjälp av en matberedare, jag valde att strimlorna skulle bli ganska grova för att få lite struktur på lådan. Bred ut grönsakerna i en ungsfast form och blanda runt dem tillsammans med salt, peppar och timjan. Häll över havremjölken. Mixa nötterna och fröna tillsammans med vatten till en krämig sås. Ringla över lådan och sprid ut över hela lådan med hjälp av en sked. Baka av i ugnen i ca 45 minuter på 225°C. Servera gärna med lite kokt broccoli och grönsaker.

The other day when I was on ’clean the fridge and freezer hunting’ I found a bunch of sad carrots. Fully edible but not so beautiful, so I just had to make a large vegetable casserole. I can really recommend doing this if you want to do a lot of food (or have food for several days), it’s very filling and satisfying.

The good thing with this is that it is quick to make if you use a food processor, and you can take a bit of what you have in the fridge of root vegetables. I also spiced with thyme, but if you don’t  like thyme, you can just as well use any other favorite seasoning.

Rotsakslåda vegan

One big casserole:

6 large carrots
3 large potatoes
1 piece of kohlrabi
1 large yellow onion
( The vegetables can also be changed to what you have in the fridge.  I needed to use up a lot of carrots )
1/2 cup cashews
1/2cup pumpkin seeds
(are you allergic to nuts so you can replace the cashew for things like pine nuts or sunflower seeds)
1 cups oat milk
1 cups water
salt
pepper
thyme

Grate all the vegetables with the help of a food processor, I chose to shreds would be pretty rough to get some structure on the casserole. Spread the vegetables in an oven-proof form and mix them around with salt, pepper and thyme. Pour over oat milk. Mix nuts and seeds with water to a creamy sauce. Spred over the pan and spread it out using a spoon. Bake in the oven for about 45 minutes at 435 ° F. Serve with some steamed broccoli and vegetables.

Author

Write A Comment