Idag är det fettisdagen och det är säkert flera än jag som redan både bakat och ätit semlor. Här kommer ett par av de recept som jag provat med gott resultat.
Den traditionella semlan
En semla som är helt vegan och inte innehåller något vetemjöl eller vitt socker. Dock innehåller den lite gluten eftersom det är dinkelsikt som använts. Som grädde används Alpro sojas vispbara grädde, som går att byta ut mot hemmagjord nötgrädde om så önskas.
Till receptet för den traditionella semlan
Rawfood semla
Denna semla som är helt rawfood, fri från gluten, tillsatt socker. Den innehåller dock nötter. Trotts färgen så smakar den verkligen som en semla, den bruna färgen får den från dadlarna. Den bör ätas samma dag som den görs eftersom grädden innehåller päron som blir mörkare om den får stå längre.
Till receptet för Rawfood semla
Mandelbulle och carobfyllning
Till den här semlan, om du nu går att kalla det här för en semla, så använder du bullreceptet fast utesluter saffranet. Sedan gör du en fyllning av malda mandlar, lite sötning och vanilj som du fyller bullarna med innan gräddning. Det blir en fantastisk bulle i sig, men sen så kommer den krämiga och goda fyllningen.
Carobfyllning
1 stor mosad banan
1 msk carob
2 msk kokosflingor
Vill du kan du använda en frusen banan om du vill få krämen att bli lite fastare. Blanda ihop allting till en massa och fyll bullen med. Mmmmh det blir väldigt gott!
Har du experimenterat med att göra skojiga semlor eller har idéer på vad som skulle passa, jag vill gärna höra vad du hittat på, skriv i kommentarerna nedan!
ENGLISH
Today is ”Fettisdagen” here in Sweden. Here is an extract from wikipedia explaining what this day means in Sweden.
”Fettisdagen (The Fat Tuesday) is the Swedish name for the Tuesday after the Quinquagesima and the day between Shrove Monday and Ash Wednesday. Because it is the last day before the Lenten fast, a tradition has developed of eating buns, called ”fastlagsbullar”, ”fettisdagsbullar” (Fat Tuesday Buns) or ”semla”. The day is also called ”White Tuesday” because the buns are made out of white flour.”
And guess what, I have three different recipe for the ”fettisdagsbullar” or ”semla” as they are called.
The traditional semla
A bun that is completely vegan and contains no wheat flour or white sugar . However, it contains little gluten because I used spelt. I used a vegan cream (store bought) on top, but that can be exchanged for homemade nut cream if desired.
Raw food buns – Raw ’Semla’
This bun is completely Raw food , gluten-free, no sugar added. However, it contains nuts. Don’t get sidetracked by the dark color, the bun tastes really like a regular Semla. The brown color comes from the dates. It probably should be eaten the same day it’s made, because the cream contains pears and will get darker if it is allowed to stand longer .
Almond Bun and carob
This Semla , if you are now going can call this a Semla, I use this a vegan cinnamon bun recipe. But for the filling you use grounded almonds, a little sweetening and vanilla. It is a fantastic bun itself , but for this to look something like a semla, you need a filling, and this filling is so good!
Carob filling
1 large mashed banana
1 tbsp carob
2 tablespoons coconut flakes
If you want to, you can use a frozen banana if you want to get the cream to be a little firmer. Mix everything together into a mash and fill the bun with it. Mmmmh it will be very good !
Have you experimented with making funny buns or have ideas on what would fit , I ’d love to hear what you did , write in the comments below!
2 Comments
Ah, sa gott! Man saknar verkligen semlor. Maste prova pa den veganska varianten. Yum!
Ja de har ju en speciell smak. Du får starta ett semlebageri och försöka få Amerikanarna och tycka om semlor 😉