Pitahaya, även kallad drakfrukt är en härlig frukt att se på. Dess klara rosa eller gula skal drar till sig blickar från långt håll. Det är en exotisk frukt som oftast importeras från Sydamerika eller från Taiwan. Det är det vita fruktköttet med svarta frön som man äter.

DSC_0114

Vad kan man göra med Pitahaya?

En klassiker är att muntra upp den traditionella fruktsalladen med tärningar av frukten. Det går även att äta den som den är ur skalet (som man kan göra med en kiwi). Man kan göra sorbe av den och använda som dekoration till diverse efterrätter. Eftersom frukten i sig inte smakar så mycket är det bra att använda den tillsammans med någon annan frukt som har en kraftigare smak och använda Pitahayan för att lyfta utseendet på rätten.

Näringsvärden per 100g:
Energi 50kcal/210kJ
Protein 0,4 g
Fett 0,1 g
Kolhydrater totalt (ej fiber) 13,2 g,
Kostfiber 0,5g
Kalcium 10mg
Fosfor 16mg
Järn 0,3mg
C-vitamin 4 mg.

(Näringsvärderna kommer från informationsblad från Hebe frukt och grönt)

pitahja

Author

Write A Comment