De korsblommiga grönsakerna är fulla av  livskraft med kraftfulla anti-cancer effekter – vilket gör att vi borde äta grönsaker från denna familj varje dag . Denna grönsaksfamilj innehåller gröna grönsaker som grönkål och broccoli men även några icke gröna grönsaker som blomkål.

  • urlbroccoli
  • brysselkål
  • kål
  • blomkål
  • pepparrot
  • grönkål
  • kålrabbi
  • rädisa
  • rödkål
  • kålrot
  • rovor
  • vattenkrasse

Varför bör vi då äta dessa?

Korsblommiga grönsaker innehåller glukosinolater och i en annan del av cellen,  ett enzym  som kallas myrosinas . När vi mixar, hackar eller tuggar dessa grönsaker, bryter vi upp växtcellerna, vilket gör att detta myrosinas  kommer i kontakt med glukosinolater, vilket skapar en kemisk reaktion som producerar isotiocyanater – vilka är kraftfulla anticancerföreningar. Isotiocyanaterna har visats kunna avlägsna cancerframkallande ämnen, döda cancerceller och förhindra tumörer från att växa.

  • Bara 3 portioner av korsblommiga grönsaker per vecka minskade risken för prostatacancer med 41 % .
  • En eller fler portioner av kål per vecka minskade risken för cancer i bukspottskörteln med 38 % .
  • En portion per dag av korsblommiga grönsaker minskade risken för bröstcancer med över 50 % .

Så det behövs inte så mycket för att få effekt av grönsakerna. Det känns helt möjligt att ställa fram en skål till middagen med antingen lätt kokt broccoli eller en enkel kålsallad.

Kom ihåg att tugga

Fördelen som finns i dessa grönsaker är svår att få i sig i någon typ av kosttillskott, här krävs den riktigt varan. Så använd dessa grönsaker både råa och kokade och variera gärna mellan dem gärna. Och glöm inte att hacka, tugga noggrant, mixa, juica av dem eftersom det är nödvändigt för att producera isotiocyanaterna.

Receptförslag

En enkel sallad fylld med nyttiga isotiocyanater! I denna sallad finns mangold, tomat, gul paprika, gräslök, grönkål (som först fin hackats och masserats med lite olja), purjolök, salt olivolja och lite citronsaft.

Evernote Camera Roll 20130718 160941

Grönkål är en av dessa korsblommiga växter och Vegologi har ett gediget register över grönkålsrecept om du behöver mer inspiration.

Referenser:

Higdon J, Delage B, Williams D, et al. Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis. Pharmacol Res 2007;55:224-236.

Cohen JH, Kristal AR, Stanford JL. Fruit and vegetable intakes and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst 2000;92:61-68.

Larsson SC, Hakansson N, Naslund I, et al. Fruit and vegetable consumption in relation to pancreatic cancer risk: a prospective study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006;15:301-305.

Zhang CX, Ho SC, Chen YM, et al. Greater vegetable and fruit intake is associated with a lower risk of breast cancer among Chinese women. Int J Cancer 2009;125:181-188.

www.drfuhrman.com

Author

Write A Comment