Åh det är bara så underbart att ge sig ut och kunna plocka grödor ifrån trädgården. Igår var jag ute och plockade nässlor för första gången för i år. Små späda blad som knappt hade hunnit ur jorden.
Nässelsoppa tror jag är bland det nyttigaste man kan äta, innehåller en mängd med antioxidaner, mineraler och fytokemikalier. Den är också grön, vilket visar att den innehåller klorofyll. Sen att den går att få tag på gratis, gör ju inte saken sämre.
Nässelsoppa med potatis
4 portioner
1 gullök
3 stora potatisar
1 tsk olja
5 dl nässlor (+ vatten att förkoka i)
5 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
5 dl vatten
1 buljongtärning
Peppar
Dill för garnering
Förkoka nässlorna i 5 minuter och häll sedan av det vattnet. Mosa sönder nässlorna med en gaffel, eller hacka dem.
Skär löken och potatisen i bitar och fräs i kastrullen med lite olja. Tillsätt sedan nässlorna, mjölken, vattnet och buljongen och låt koka i 15 minuter tills potatisen är helt mjuk. Mixa sedan soppa så att det blir slät och krämig. Tillsätt eventuellt mer vätska om du tycker den är för tjock och låt koka upp en sista gång.Oh it’s just so wonderful to get out and be able to pick crops from the garden. Yesterday I was out picking nettles for the first time this year. Small young leaves that barely had grown out of the earth.
Nettle soup I believe is among the healthiest thing you can eat, includes a variety of antioxidaner , minerals and phytochemicals. It is also green, indicating that it contains chlorophyll. And it’s free, witch does’n make things worse.
[yumprint-recipe id=’14’]