Det här är ett härligt litet bröd med mycket smak och härligt bit i. Gör de extra små och de passar perfekt att ha på exempelvis en påskbuffé eller middag. Servera gärna med något matigt pålägg som Susannes valnötspålägg eller pålägg med vitabönor och vitlök.

Påskbröd med dinkel och pumpakärnor

Ca 18 st
1/2 paket jäst (25g)
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk brödkryddor (mald kummin, fänkål, anis)
1 dl pumpakärnor
2 dl fullkornsdinkelmjöl
6-8 dl dinkelsikt

Blanda ut jästen med vattnet. Häll i olja, brödkryddor, salt, pumpakärnor och fullkornsmjölet. Rör sedan ner lite dinkelsikt åt gången. Degen ska gå ihop och börja släppa lite från kanterna men fortfarande vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Putta ner degen från bunkens kanter och bearbeta försiktigt med en trägaffel eller sked, mjuka tag. Tag sedan med hjälp av en sked (eller två) upp degbitar lagom stora för brödbullar och lägg på en plåt. Det är lite svårt eftersom degen är ”seg”, man kan behöva ta hjälp av händerna. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt sedan jäsa ca 10-15 minuter. Bullarna kommer inte alls se ”bulliga” ut, men det är så de ska vara.

Grädda sedan i ugnen på 250°C i ca 10-15 minuter, eller tills de är gyllene.

Tips! Precis när du sätter in bullarna i ugnen, släng också in ca 1/2 dl vatten på ugnsbottnen och stäng luckan snabbt. Då blir det lite ånga i ugnen som gör att brödet får en härlig färg och smak.This is a lovely little bread with plenty of flavor. Make them extra small and they are perfect to have for example, at an Easter buffet or dinner. Serve with something filling, like Susanne’s walnut toppings or spread with white beans and garlic.

Påskbröd med dinkel och pumpakärnor

About 18 pc
25g yeast
5 cup lukewarm water
1 tablespoon oil
1 teaspoon salt
1 tablespoon bread spices ( ground cumin , fennel, anise )
1/2 cup pumpkin seeds
1 cups whole grain spelt flour
3- 3 1/2 cups fine spelt flour

Mix the yeast with the water. Pour in oil, bread spices, salt , pumpkin seeds and whole wheat flour in. Then stir in a little of the fine spelt flour at a time. The dough should go together and start loosening a bit from the bowls edges but still be quite loose. Let rise under a cloth for about 1 hour.

Push down the dough from the sides of the bowl and process it gently with a wooden fork or spoon, hold it softly. With the help of a spoon (or two) take up pieces of dough big enough for bread buns and place on a oven tray. It can be a bit difficult because the dough is ”tough” , you may need to use your hands. Sprinkle a little flour over them and place over a towel. Then let rise for about 10-15 minutes. The buns will not look like buns , but that’s the way they should be.

Bake in the oven at 480 °F for about 10-15 minutes, or until golden .

Tip! Just when you insert the buns in the oven , toss about 1/4 cup water on the oven bottom and close the door quickly. This produces a little steam in the oven that gives the bread a lovely color and flavor.

Author

Write A Comment