Den krämiga rödbetssalladen är verkligen en svensk klassiker och på julbordet har den sin tydliga plats. Så klart går det att göra den helt vegetariskt också, utan mjölk eller majonäs. Ett tips är att göra rödbetsbitarna och äppelbitarna ungefär lika stora så att de blandar sig bra tillsammans.

Du behöver:
5 rödbetor
1 äpple
1/2 rödlök
2 dl cashewdressing eller soja/havreyoghurt
1 tsk citronjuice
Salt, peppar

Börja med att koka rödbetorna så att de blir mjuka, koka dem med skalet på så att de behåller sin röda fina färg. Detta tar ca 20-40 minuter beroende på hur stora rödbetor du har. När rödbetorna kokat klart lägger du dem i en bunke med iskallt vatten, detta gör att du kan skala av skalet med bara händerna. Låt dem sedan svalna.

Gör dressingen antingen av 1 dl cashewnötter som du mixar tillsammans med 1 dl vatten eller om du är nötallergiker kan du använda soja- eller havreyoghurt som finns att köpa i affären. Blanda i citronjuicen och salt och peppar, smaka av. Det ska vara en lite syrlig smak på dressingen.

Skär rödbetorna och äpplet i tärningar. Finhacka rödlöken och blanda samman. Häll över dressingen och smaka av om det eventuellt behövs mer salt eller peppar.

Rödbetssallad till julbordert | Mer än Bara Broccoli

Author

Write A Comment