Inspirerad av The Simple Veganista gav jag mig på att göra en linsfärslimpa! Jag har aldrig gjort något sådan förut, tanken är väl att den ska likna köttfärslimpa, och jag vet att det är många som gör olika typer av nötlimpor som blir riktigt goda. Hur som helst, även om det ser ut som många ingredienser är det ett fantastiskt enkelt recept, och den blir helt otroligt god! Perfekt att göra på en fredag, så har du mat hela helgen nästan och kan koppla av och umgås med vänner och familjen.

Så här kommer receptet översatt till svenska och med svenska mått. Kryddningen är lite valfri, eftersom jag inte hade timjan  hemma tog jag dragon och rosmarin istället, och det blir också väldigt gott.

Den fantastiska linslimpan

Den fantastiska linslimpan

Limpan
2,25 dl torra linser
4,5 dl vatten eller grönsaksbuljong
3 msk linfrömjöl (malda linfrön)
6 msk vatten
2 msk olivolja för stekning
Fint hackad eller tärnad:
3 vitlöksklyftor,
1 gullök,
1 paprika,
1 morot,
1 stjälk selleri
knappt 2 dl havre
1 dl havremjöl eller finmalda havre
1 tsk torkad timjan
1/2 tesked spiskummin
1/2 tsk vardera vitlökspulver och lökpulver
1/4 – 1/2 tsk peppar, om du vill
Svartpeppar och havssalt efter smak

Glaze
3 msk ekologisk ketchup (eller tomatpuré som jag använde)
1 msk balsamvinäger (eller citronjuice)
1 msk lönnsirap (eller agavesirap)

Gör så här

Skölj linserna. I stor kastrull tillsätt vattnet till linserna. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i ca 35 minuter under omrörning . Det är ok om de blir mosiga. När detta är gjort, ställ åt sidan att svalna.

Värm ugnen till 190 grader .

I liten skål blanda de malda linfröns och 6 msk vatten, låt ståi minst 10 minuter, helst i kylskåp. Detta kommer att fungera som bindemedel.

Förbered grönsaker. I stekpanna värme oljan. Fräs vitlök, lök, paprika, morötter och selleri under ca 5 minuter. Tillsätt kryddor och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.

Mixa 3/4 av linsblandningen till en massa. Blanda sedan ihop allt: grönsakerna med linser, havre , havremjöl och linförmassan, blanda väl . Smaka, tillsätt peppar och salt efter behov.

Placera blandningen i en brödform klädda med bakplåtspapper och lämna lite papper ovan formens kant, så att limpan blir lätt att lyfta ut. Tryck ut fyllningen ordentligt längs kanterna också.

Gör glasyren genom att blanda alla ingredienser i en liten skål. Bred ut på toppen av limpan och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter. Låt svalna lite så blir den lättare att skiva.

Servera med potatis och sås eller som på bilden nedan med potatisgratäng och lingonsylt.

Den fantastiska linslimpan

Author

Write A Comment