Jag har alltid gillat potatisbullar. När andra i skolan klagade över att de fick de till lunch, åt jag med glädje en storportion. Jag vet inte om de vegetariska hade ett annat recept, men goda var de verkligen.
Dessa potatisbullar har en liten twist eftersom de innehåller lika mycket blomkål som potatis. Väldigt gott och nyttigt blir det också! Servera gärna en stor sallad, lingonsylt och tofubollar för en komplett middag.
Blir ca 8-10 st
500 g blomkål (ett litet huvud)
500 g potatisar (4-5 stora)
1 dl fullkorns ströbröd
1/2 tsk Salt
1/2 tsk Paprikapulver
1 msk Lökpulver
1 krm Svartpeppar
Skär potatisen och koka i en kastrull. Skär blomkålen i bitar och koka i en annan kastrull. När båda är klara. Häll av vattnet och mosa först potatisen. Lägg sedan i blomkålen och mossa in den i potatisen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en massa. Forma till bullar med händerna (se upp det kan vara lite varmt!) och stek 3-4 minuter på varje sida på medelvärme.
I’ve always liked potato patties. When others in the school complained that they got it for lunch, I ate with pleasure a big portion. I do not know about if the vegetarians got a different recipe, but they were really good.
These potato patties have a little twist because they contain the same amount of cauliflower as potatoes. The taste very good and are healthy too! Serve with a big salad, gravy and ”vegan meatballs” for a complete dinner.
about 8-10
500 g cauliflower (a small head)
500 g potatoes (4-5 large)
1/2 cup whole grain bread crumbs
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon paprika
1 tbsp Onion powder
1 pinch black pepper
Cut the potatoes and boil in a saucepan. Cut the cauliflower into pieces and boil in another saucepan. When both are ready drain and mash the potatoes. Then place the cauliflower and mash it into the potatoes. Add the remaining ingredients and blend. Shape into patties with your hands (watch out, it can be a little hot!) And fry for 3-4 minutes on each side over medium heat.