Diabetes och livsstilsförändringar

2002 publicerades en studie i The New England Journal of Medicine som ställde frågan om livsstilsförändringar kunde motverka uppkomsten av diabetes.

Vissa riskfaktorer som övervikt och en stillasittande livsstil skulle kan ju undvikas. De antog att om man modifierade dessa faktorer med ett livsstilsprogram skulle man kunna förhindra eller försena utvecklingen av diabetes.

Det var 3234 personer deltog i studien, som alla låg i riskzonen för diabetes. Personerna delades in i tre grupper, där den ena gruppen fick diabetsemedicinen metformin, den andra gruppen fick ett placebo och den tredje gruppen fick instruktionerna att äta mindre fet, reducera kaloriintaget samtidigt som de fick ett träningsprogram att följa.

”Lifestyle changes and treatment with metformin both reduced the incidence of diabetes in persons at high risk. The lifestyle intervention was more effective than metformin.

Resultatet var häpnadsväckande. Förekomsten av diabetes minskade med 58 procent hos personerna som gjorde livsstilsförändringar och med 31 procent hos de som tog medicinen metformin, jämfört med placebo. Livsstilsförändringarna hos personerna var alltså mer effektiva än medicinen.

 

Den här studien visar på hur viktigt kosten och motionen är för att vi som människor ska må bra. Vi kan till stor del själva påverka vår livssituation. Oavsett hur din situation ser ut så ge inte upp, sök kunskap och försök att se vad du själv kan göra för att ändra din livsstil till det bättre.

 

Källa:
Reduction in the Incidence of Type 2 Diabetes with Lifestyle Intervention or Metformin
Diabetes Prevention Program Research Group. N Engl J Med 2002; 346:393-403 February 7, 2002 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa012512

Author

Write A Comment