Även om färsk frukt och färska grönsaker är basen i den maten jag tillagar, är det här några av de basvororna jag försöker att se till att alltid ha hemma, just för att jag då vet att jag kan klara av de flesta situationer. Så här kommer mina 5 tips på saker att ha hemma i köket för att klara av allt!

5 saker att alltid ha hemma för att lyckas i köket!

1. Cashewnötter

Cashewnötter är en väldigt trevlig nöt. Du kan använda den till väldigt mycket. Förutom att äta den som den är går den att mala, hacka och blanda.  Oavsett om du ska ha ett snacks till minglet eller om du behöver en sås till middagen, kan cashewnötter rädda dig. Eftersom nöten är så mild och smaklös går den att använda både till söta och matiga rätter.

2. Krossade tomater

Snabb soppa, pastasås eller utfyllnad i gratängen? Krossade tomater går att använda till det mesta. Tryter det riktigt i skafferiet är det bara att värma på en butik tillsammans med lite basilika och buljon och vips har du en soppas. Sen är det så att kokade tomater är nyttigare än färska då lycopenet som finns i tomaten blir mer lättillgängligt för kroppen när det värms upp.

3. Färsk vitlök & ingefära

Oavsett hur tråkiga ingredienser man har att laga maten av, smakar den gott så gör det inget. Gnugga in en brödskiva med vitlök och rosta i ugnen så får du vitlöksbröd till maten. Riv lite färsk ingefära i riset och direkt har du en asiatisk känsla.

4. Bovete (helt torkat)

Bovete är inget sädeslag även om det kanske låter så, det är en ört. Det saknar också helt gluten, vilket gör att det fungerar bra för gluten intoleranta. Det går att använda till mer än man tror. Blötlägg bovete över natten och du kan göra gröt, sallad eller välling. Du kan också torka det i ugnen och göra en härligt krispig granola av det. Har du ont om tid går det även att koka boveten till gröt (utan blötläggning).

5. Konserverade bönor

Att snabbt få fram mat kan ibland vara skillnad på en kaotisk och lugn kväll. Därför har jag alltid ett par TetraPak med färdig kokade bönor hemma. Med hjälp av dem kan man få till en matig sallad, ett gott tillbehör (lite vitlök + olja) eller mosar du dem har du ett smörgåspålägg klart på bara ett par minuter.

Det här var mina tips för att lyckas med nästan vad som helst i köket. Nu är jag nyfiken på vilka är dina bästa saker att ha hemma i skafferiet? Dela med dig av dina tips i kommentarerna! 

Author

3 Comments

 1. Bra tips!!!!
  Här är mina 3 bästa som jag alltid har hemma:
  *Ekologisk spenat och roccola på påse (tråkigt att behöva köpa ekologiskt i plastpåse som inte är bra för miljön men förhoppningsvis kommer det bättre alternativ )- Lätt och bekvämt att ta fram till lunchsalladen eller tillbehör till middagen.
  *Kung markattas ekologiska tomatpesto på glasburk -gott till allt!
  *Lime o citron – till morgondrinken, juicen, pressa över salladen mm 🙂

  • Karin Tegeman Reply

   Riktigt bra tips där! Tomatpeston låter hur god som helst, vad är det i den?

   • Ja den borde du prova:) Finns även med basilika men jag gillar tomat allra bäst. Det är tomatpure, extra virgin olivolja, torkade tomater, cashewnötter, basilika,pinjenötter, vitlök, havssalt, äppelcidervinäger och två kryddor som jag faktiskt inte känner till, något italienskt(?) man kan ju göra goda egna pestos, men ibland är det skönt att kuna vara lat och att det finns bra alternativ:) Kram på dig =)

Write A Comment