En gång i tiden åt jag chips, och faktiskt ganska mycket utav dem, men det var innan jag insåg hur onyttiga de faktiskt var. Men det betyder inte att jag inte gillar krispigheten och smaken! Så idag provade jag att göra nyttiga(re) chips med hjälp av min nya mandolin. Jag använde det bladet som gjorde räfflor så de såg ju nästan ut som de man kan köpa, det var roligt!

För att göra chipsen nyttigare kan man ugnsbaka dem, vilket gör att man inte behöver använda så mycket olja. Min man gillar kombinationen av dill och gräslök på chips, så jag försökte att efterlikna detta genom att strö över torkad dill och lökpulver tillsammans med lite salt. Även om smaken blev helt okej så är jag inte riktigt nöjd med resultatet.

ugnsbakade-potatischips

En del av chipsen blev lite för mörka, medan andra inte hann torka till ordentligt, så jag måste prova på ett annat sätt till nästa gång. Kanske hade jag för hög temperatur på ugnen eller så är det att vår ugn är så gammal och ger ett ojämt resultat. Så jag fick ta ut plåten ett par gånger mot slutet och plockade bort de färdiga chipsen medan jag lät resterande gå någon halvminut till.

ugnsbakade-potatischips

Hemmagjorda potatischips

Detta ger en rejäl näve med chips eftersom jag använde en stor potatis, så du får multiplicera receptet med hur många nävar du vill ha 🙂

1 potatis
Salt
Torkad dill
Lökpulver
Olja

Skär potatisen riktigt tunt, helst med hjälp av en mandolin. Lägg skivorna direkt i iskallt vatten så att de inte mörknar medan du håller på. När hela potatisen är i skivor ta upp ur vattnet och lägg på ett papper så att de blir mer torra. Lägg sedan på en plåt och pensla varje skiva med lite olja på båda sidorna. Jag tog lite olja på fingret och smetade på dem, vilket gjorde att det gick åt väldigt lite olja.

Baka i ugnen i ca 5-8 minuter på 225°C

Har du något tips på hur man få ett jämnare resultat på chipsen eller har du någon riktigt god smaksättning, dela gärna med dig i kommentarerna!

Author

Write A Comment