Jag skulle inte förvånas om någon som kom på besök hemma hos mig, skulle utbrista ”Nämen vilken gräslig rabatt du har, vad är det för växt som verkar tagit över hela din rabatt?”
Ja, (O)kärt barn har många namn. Kirskålen som visas på bilden ovan kallas även skvallerkål eller kers. Pågrund av dess långa rötter ses den ofta som ett besvärligt ogräs som är svårt att bli av med. Men något som ofta glöms bort är att kirskål just går att äta och tillaga som kål. Antigen kan man ta de späda blanden och använda i en fräsch och somrig sallad. Eller så stuvar man den lätt, gärna tillsammans med spenat eller liknande. Det går också att göra till en underbart grön soppa tillsammans med nässlor och spenat. Här är några recept som går att göra med Kirskål.
Somrig salladsbas
5 dl späda kirskålsblad
5 dl babyspenat
5 dl krispsallad (eller annan mild salladsort)
2 dl färska kryddor (gräslök, dragon, libsticka, persilja… välj det du tycker om!)
Blanda alltsammans och blanda i önskad topping. Denna salladsbas är ganska smakstark, och hur nyttig som helst. Lägg till exempelvis tomater, gurka, broccoli, ärtskott och paprika för att göra salladen komplett. Vill man kan man också göra en enkel dressing på olivolja, citron, salt och peppar till serveringen.
En Gräsligt Grön Soppa
Beroende på hur mycket kriskål/nässlor du hittar har jag här bara angett de olika delarna. Så kan du ta hur mycket du vill
En del späda kirskålsblad
En del nässelblad
Lite växtmjölk (havre-, soja-, ris- eller mandelmjölk) för att göra den aningens krämigare
Lök
Salt
Peppar
ev. Grönsaksbuljong / vatten
Förväll de färska bladen och häll av vattnet. Fräs lite lök i en kastrull och lägg i bladen och övriga ingredienser. Låt småkoka och smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät konsistens. Vill du få den ännu krämigare kan du reda av den med lite maizena (majsstärkelse).
Observera! Var alltid noga med att jämföra mot en flora eller liknande innan du stoppar några som helst blad från naturen i munnen.
Bilder: Karin A Tegeman