Härom veckan frågade min kära vän Ann från Svenskt uppfinnareMuseum mig om det fanns något alternativ till chokladbollar, den vanliga sorten är är ju så goda, men inte vidare nyttiga. Så här kommer ett recept jag hittat och testat just för dig Ann!

Receptet kommer ifrån Karin Haglunds bok ”Karins Gröna Värld” och är egentligen en browniebotten, men fungerar lika bra som chokladbollar om man gör dem till bollar och rullar dem i cocos!

1 1/2 dl valnötter

1 1/2 dl paranötter

10 dadlar (urkärnade)

1 msk kokosolja

1 msk avagesirap eller honung

1 dl kakao

1/2 dl carob

1 tsk vatten

en gnutta salt.

+ cocos att rulla dem i

Tillvägagångssätt

Mixa nötterna i en matberedare tills de är finkorniga. Blanda in övriga ingredienser och mixa igen tills massan börjar att hänga ihop lite. Tag ur och rulla till bollar. Rulla sedan i cocos! Låt gärna vila i kylen någon timme så de verkligen är stela. Men vill man inte vänta är det bara att mumsa i sig direkt!

Tips från coachen! Se till att skaffa rätt ingredienser innan du börjar

Kokosoljan är en kallpressad olja från kokosnöten, skall dock inte förväxlas med kokosfettet som finns i vanliga mataffärer. Kokosolja är fast och blir flytande vid temperaturer över 24 grader. Finns att köpa i hälsokost butiker, online eller i vissa större matvarubutiker.

Carob är ett pulver som kommer ifrån carobträdets frön. Smaken påminner om cacao. Finns också att köpa i hälsokost butiker eller online från exempelvis Råvarubutiken.

Slutresultatet, yummm!
bollar

Author

Write A Comment