I förra veckan beställde jag hem ett Vegetarisk Startpaket från Djurens Rätt, både för att se vad det innehöll och för att ha lite material hemma om det är någon som är nyfiken på Djurens rätt och av vegetarisk mat. Och förutom att det fanns en massa söta bilder på djur, fanns det en hel del med smaskiga recept! Jag blev så inspirerade att jag bara var tvungen att testlaga direkt.

Vi har pratat mycket om fisk av någon anledning här det senaste och det första jag såg när jag öppnade deras recept häfte var ”Gratängen som låter fiskarna vara ifred i havet” eller som vi hädan efter kallar den ”no fishy gratäng” 🙂 Jag tog mig friheten att byta ut margarinet i receptet mot olja och vetemjölet mot dinkelsikt. Jag hade heller ingen tångkaviar hemma så jag rev sönder en bit av ett noriblad för att få till havskänslan.

Du behöver till 6 portioner

Mos:
1 kg potatis, skalad
2 msk margarin (eller olja)
2 dl soja- eller havremjölk
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar

No-fish:
500 gram tofu i skivor

Sås:
2 msk margarin (eller olja)
2 msk vetemjöl (eller dinkelsikt)
2 dl grönsaksbuljong
2 dl havregrädde
salt
vitpeppar

Smaksättning till såsen:
2 msk tångkaviar och 2 msk dill
2 msk senap och 2 msk gräslök

Gör så här:
Koka potatisen tills den är mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa potatisen tillsammans med mjölken och övriga mos-ingredienser.

Gör såsen genom att värma oljan, vispa ner mjölet och späd sedan med buljongen och grädden. Vispa hela tiden. Salta och peppra efter smak. Tillsätt smaksättning av såsen.

Tag en ugnsfast form och spritsa moset runt kanterna (jag hade ingen sprits så jag tog en sked och skopade upp det runt kanterna). Häll lite sås i botten och lägg i tofun. Häll över resterande såsen. Grädda i ugnen tills den är gyllenbrun i 225°C i ca 20 minuter.

Author

Write A Comment