En gång när jag stod vid grönsaksdisken i en lokal matvarubutik och plockade bland rotfrukterna hittade jag en riktigt fin kålrabbi, medan jag stod där och funderade kom en kvinna fram till mig och lite försiktigt frågade hon ”Vad brukar du göra med en sådan där?” pekandes på kålrabbin jag höll i handen. Brukar och brukar, jag har köpt den troligen bara två tre gånger så någon vana hade jag ännu inte fått in. Men jag rekommenderade henne glatt att skära i bitar och äta den som råkost. Kanske inte riktigt vad hon hade tänkt sig.

Kålrabbi / Cabbage of Kohlrabi

Jag gick faktiskt hem och sökte reda på lite mer om kålrabbi och helt fel ute var jag ju inte.  Kålrabbi kallades förr i tiden för nordens citron men inte för smakens skull. Kålrabbi smakar lite sött med en knaprig och saftig konsistens, så  den ljusgröna eller lila knölen passar perfekt att användas rå, men går även att koka eller steka. En del gör mos på den andra ugnsbakar den.

Skulle kunna tänka mig att den passar perfekt tillsammans med morots-och gurkstavarna till fredagsmyset, tillsammans med någon god dippsås.

Näringsmässigt innehåller den mycket C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, magnesium, folinsyra och massor av grova kostfibrer. Vilken gör den till en riktigt vitaminbom vi borde äta mer av.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G

Energi 122 kJ
Energi 29 kcal
Protein 2 g
Fett 0,1 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 4 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 62 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 20 mcg
Järn 0,4 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 24 mg

Värdetabellen kommer från http://www.miljomat.se/

Author

Write A Comment