Spelt

Jag började för ca ett år sedan att ta bort vetemjöl och veteprodukter ur min kost, då jag började förstå att vete var någon som är extremt förädlat och det vete som nu odlas, har tagits fram för att stå emot så mycket ohyra och bekämpningsmedel att det nästan inte finns något vettigt kvar i det. Och det var i samband med detta då jag började använda dinkel.

Dinkel, även kallat Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) är ett oförädlat ursädeskorn där alla naturliga egenskaper är bevarade som blivit mycket populärt den senaste tiden. Det odlades ursprungligen  i Iran omkring 5000-6000 f.Kr. Spelt har odlats i Europa i över 300 år.

Dinkel är även en mer miljövänligprodukt som passar utmärkt att odla ekologiskt. Det trivs bra även i kargare klimat och på magra jordar utan behov av konstgödsel. Kornet har dessutom ett kraftigt skal som skyddar kärnan mot skadegörare och sjukdomsangrepp både under växtperioden och lagringen, vilket ger en ren slutprodukt och minskad spridning av kemikalier, eftersom inga växtgifter behöver användas.

Näring

Genom att dinkeln har ett ”maskerat” protein skyddas vitaminerna i bak- och kokprocessen, även om det utsätts för mycket höga temperaturer. Detta är en unik funktion gentemot andra mjölsorter. Dinkeln är överlägsen gentemot vete vad häller essentiella aminiosyror, mineraler, spårämnen och vitaminer.

799px-2009-06-20_Silvolde_02_dinkel

Proteinsammansättningen i dinkel är helt annan än i vete och proteinhalten är 13-19% högre.  I dinkeln finns även hög halt av fosfor, kalcium, kalk, silicium, magnesium, järn, B1 och B2 vitamin. Dinkeln innehåller också det nyupptäckta B17 som är en sammansättning av thiocyanat och cyanogena glykosider vilka är vitala ämnen som stärker kroppens immunsystem.

Man behöver heller inte vara rädd för det siktade dinkelmjölet eftersom vi här har alla värdefulla näringsämnen som hos vete ligger i skalen, även finns i dinkelkärnas vita inre. Detta tack vara att det finns en tunn hinna som omsluter kärnan.

Hälsa

Ungefär 800 år sedan skrev Hildegard von Bingen, (St.Hildegard):

 ”Spelten är bäst av korn. Det är rik och närande och mildare än andra spannmål. Det ger en stark kropp och friskt blod till dem som äter det och det gör människan ljus och glada”.

Kanske ligger det någon sanning i det? Dinkel kan lindra vid mag- och tarmproblem genom att den reglerar matsmältningen och tarmverksamheten. Många människor, som har svårt att tåla vanligt vete, har märkt att dinkel är ett sädesslag, som de mår bra av. Är du glutinintolerant bör du kontakta läkare och/eller försiktig testa dig fram med dinkel, då dinkel innehåller ett mer lättsmält gluten, men var som sagt försiktig.

 

Källor

Den hälsosamma dinkeln av Gottfrid Hertzka & Ingeborg Vathejer

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/afcm/spelt.html

http://www.histakes-spelt.com/benefits.php

Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt

Author

Write A Comment