Jag har gått och varit lite småsugen på semlor det senaste, och jag vet att de redan finns i butiker över allt, men tyvärr är det både komjölk, ägg och kogrädde, så jag tackar helst nej där. Men idag kunde jag bara inte hålla mig, jag får väl göra egna om jag ska få några! Och för en gångs skull lyckades jag både med bullarna och fyllningen, så här kommer receptet.

Semla vegan recept

Bullreceptet är modifierat utifrån Veganmages, där jag bytte ut vetemjöl mot dinkelsikt och margarinet mot kokosolja. För att göra det hela lite nyttigare.

Släta semlebullar:
3 dl växtdryck (Jag använde sojadryck då det var det vi råkade ha hemma).
3/4 dl kokosolja
25 g jäst
2 tsk kardemumma, malen
0.5 tsk salt
1 dl honung, agavesirap eller kokossocker (nyttigare och mindre processat än vanligt strösocker)
ca 7-9 dl dinkelsikt

Värm sojadrycken tillsammans med oljan tills fingervarmt. Smula jästen i en bunken och rör ut med den ljumna vätskan. Blanda i övriga ingredienser och sist mjölet. Bearbeta till en smidig deg. Jäst till dubbelstorleck ca 40 minuter. Knåda degen igen och gör bullar i lagom storlek som läggs på plåt och jäses i ca 40 minuter igen. Grädda i ugnen på 200C  i ca 10-12 minuter. Låt svalna.

Sen kommer det ju roliga, att montera ihop det hela till en semla!  Då behöver man om man vill göra en mer traditionell variant:

*Ett antal semlebullar
*Mandlar (helst ekologiska)
*Lite honung, agavesirap eller kokossocker
* Gräddersättning (antingen gör du egen av cachewnötter eller mandlar, eller så kan man köpa Alpros Air&Creamy, finns på coop, ica m.fl. och vispa ihop. Ser ut precis som vanlig grädde när den är vispad.)

Mixa mandlarna tillsammans med sötningen tills det blir en krämig massa. Skär av locket på en bulle, gröp ur lite av innehållet, blanda med mandelmassan och lägg tillbaka i. Klicka på valfri mängd med grädde på och sätt på locket. Vill man kan man pudra lite kokosmjöl eller liknande på toppen för syns skull.

Vegan semla recept

Yummm!

Author

Write A Comment