Efter att ha köpt en stor påse med färsk grönkål, som snabbt var på väg att bli dålig, fick det bli både sallad och en gratäng av det. Och så god gratängen blev! Det söta i sötpotatisen passar verkligen bra med verkligen grönkålens något mer bittra smak.

Och tro det eller ej sötpotatis är inte en potatis, utan en ört som innehåller bra med fibrer, kalcium och A-vitamin!

grönkål-sötpotatisgratäng

Grönkål- och sötpotatisgratäng

1 stor sötpotatis (ca 20 cm)
5-6 stjälkar grönkål (+ vatten att förvälla i)
1 krm muskotnöt
1 krm peppar
1/2 buljongtärning
4 dl växtbaserad mjölk
1 msk dinkelsikt
1 tsk olivolja

”Ost”
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1/2 tsk citronjuice
1/2 tsk lökpulver

Börja med att skölja grönkålen noggrant och repa sedan av bladen från stjälkarna. Hacka grovt och lägg sedan i en kastrull med vatten. Förväll ca 10 min.

Undertiden gör ”osten” till gratängen och förbereder sötpoatisen. Mixa allt till osten i en mixer tills det blir en krämig, ganska flytande sås. Ställ åt sidan.

Förbered sötpotatisen genom att skala den. Tag sedan en mandolin (eller matberedare) och skär den i tunna skivor

När grönkålen är klar, häll av vattnet och tillsätt olja, buljongtärningen, muskotnöt och peppar. Rör runt och häll i ca 3 dl av mjölken. Blanda ut dinkelsikten med den kvarvarande dl mjölk och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop och tag sedan av plattan. Blir stuvningen för tjock så späd med lite extra mjölk.

Montera ihop allting genom att i botten lägga 1-2 lager med sötpotatis (beroende på hur tunna skivor du gjort) och sedan stuvningen. Lägg ett lager med sötpotatis överst och bred sedan ut ”ostsåsen”.

Grädda i ugnen på 225°C i ca 30-45 minuter.After buying a big bag of fresh kale, (that was quickly becoming bad), it had to be both a big salad and a gratin of it. And the gratin turned out to be so tasty! The sweet in sweet potato fits really well with the kales somewhat more bitter taste.

And believe it or not sweet potato is not a potato but a herb, which contains a lot of fiber, calcium and vitamin A!

grönkål-sötpotatisgratäng

Kale and sweet potato gratin

1 large sweet potato (about 7-8 inches big)
5-6 stalks kale (+ water to parboil in)
1 pinch of nutmeg
1 pinch of pepper
1/2 stock cube
1 1/2 cups vegetable-based milk
1 tbsp fine spelt flour
1 tsp olive oil

Nut-Cheese
1 cups cashews
1 cups water
1/2 tsp lemon juice
1/2 teaspoon onion powder

Start by rinsing the kale thoroughly and then remove the leaves from the stems. Chop the leaves and then put in a pot of water. Blanch for about 10 min.

Meanwhile, make the nut-cheese to the gratin and prep the sweet potato. Mix all the nut-cheese in a blender until it becomes a creamy, fairly liquid sauce. Set aside.

Prepare the sweet potato by peeling it. Then take a mandolin (or food processor) and cut into thin slices, put them on a plate for later.

When kale is ready, drain and add oil, stock cube, nutmeg and pepper. Stir and pour in about 1 cup of milk. Dilute the spelt flour with the remaining milk and stir into the pan. Allow to cook together and then remove from the heat. If the stew is too thick add a little extra milk.

Assemble everything! Begin with 1-2 layers of sweet potatoes (depending on how thinly you have done) in the bottom of a deep dish and then add the stew. Place a layer of potatoes on top and the spread the ”cheese sauce” on top.

Bake in oven at 400 °F for about 30-45 minutes.

Author

Write A Comment