Biff och potatis med löksås var uppdraget! Ibland får jag utmaningar av personer runt om mig, prova att göra det här, eller det där, ibland bara för att se hur det går eller om det går. Andra gånger handlar det om att efterlikna rätter för att då samma känsla i måltiden.
I vissa fall får man verkligen slita medan som den här gången var det riktigt lätt. Att göra vegetariska biffar är något jag vet att många drar sig för, eftersom de tror inte att de ska hålla ihop, men det är lättare än man kan tro.
Den här gången gjorde jag enkla och goda linsbiffar som jag serverade med en riktigt krämig löksås (tänk att lök i sås kan vara så gott!). Och medan jag gjorde biffarna och såsen puttrade en kastrull med potatis, som var lagom klar när biffarna var klara.
Betyget av smakpanelen blev mycket väl godkänt!
Linsbiffar
Du behöver
3 dl linser (jag använde gröna)
3 msk sojamjöl
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk koriander
1/2 tsk salt
1 tsk olja + 1 tsk till stekning
Gör så här
Koka linserna och i dubbelt så mycket vatten tills de är mjuka, häll av eventuellt extra vatten. Du kan också använda färdigkokta linser från konserv om du vill. Blada ner övriga ingredienser och rör om till en smet. Forma till tunna biffar och stek i lite olja tills de är gyllene.
Löksås
1 gullök, skivad i tunna skivor + 1 tsk olja/vatten
1 msk dinkelsikt (går troligen också bra med majsmjöl redning om du vill undvika gluten)
1/2 buljongtärning
5 dl valfri växtmjölk (jag använde soja)
Salt
Vitpeppar
Gör så här
Fräs löken i en kastrull tills den börjar mjukna och bli genomskinlig. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt lite mjölk i taget och låt tjockna till en sås. Tillsätt buljong och kryddor och späd eventuellt med mer mjölk om du vill ha tunnare sås.
Steak and potatoes with onion sauce was the mission!
Sometimes I get the challenges from people around me, try to do this or that, sometimes just to see how it goes or if it’s possible. Other times it’s about to imitate dishes to get the same feeling.
In some cases, you really tear while this time it was really easy. Making vegetarian patties are something I know many shy away because they do not think they ’ll stay together, but it’s easier than you might think.
This time, I made simple and good lentil patties which I served with a really creamy onion sauce (who would think that onions in sauce can be so good !) . And while I did the patties and the sauce, a pot of potatoes simmered, which were ready when the patties were done. The rating from the taste panel was a 5/5!