Jag gillar att experimentera med traditionella rätter och göra dem helt vegetariska eller rawfood, det är roligt att försöka hitta smak- och konsistens kombinationer som fungerar och ibland kanske blir lite överraskande lika.
När jag tittade runt på nätet hittade jag ett recept på Rawfood Semlor som jag verkligen ville prova. Nu ser inte dessa ut som semlor till färgen, men det är inte heller det som är tanken. I detta fall är det den härligt lena och krämiga smaken som efterliknas. Passar perfekt till en kopp te!
Du behövt till 5-6 små semlor
Förberedelser om du vill: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.
Mandel- och kardemummabullarna
0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar
0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter
0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön
ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)
En nypa salt
1 tsk kardemumma
2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)
Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.
Cashewgrädden
1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h
0,5 st päron (ca 100 g)
1 st dadel (ca 15 g)
0,5 tsk äkta vanilj
ca 2 msk vatten
Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.