Gott, nyttigt och ganska matig efterrätt, som inte är så avancerad att få ihop. Kräver dock lite tid för att hirsen ska koka men sen går det fort. Receptet kommer ursprungligen i från boken ”Varsågod” – smakliga rätter från växtriket” av Ann-Christine Engblom.
Hirskrämen (som blir själva panna cotta mixen)
2 dl hirs + 6-7 dl vatten
3 dl kokosmjölk
3 dl ananas – apelsinjuice (eller annan juice som du gillar smaken på)
1 krm salt
1 msk vaniljsocker (eller sötning + vaniljpulver)
Dekoration
Krispig granola (jag använde Renée Voltaires Crunchy Granola Hallon, Blåbär & Pumpakärnor)
Frukt/bär att dekorera med ( jag hade blåbär och passionsfrukt)
1. Börja med att först skölja hirsen i hett vatten för att få bort bitterämnet som finns i skalet.
2. Koka hirsen i ca 40 minuter under lock på låg värme utan att röra om.
3. Kör den varma nykokta hirsen tillsammans med alla övriga ingredienser. Beroende på hur stor mixer du har kan du behöva mixa i omgångar.
Sen är det dags för monteringen
Lägg ett lager med den krämen i botten, vara sedan med granolan och bär i olika lager för att få en fin visuell effekt.
Kyl innan servering så att krämen hinner ”sätta sig”. Smaklig måltid!