Bröd ska inte vara krångligt eller komplicerat att göra, jag har blivit mycket inspirerad av Martin som jag hörde prata om långjäsning av bröd på radion för någon vecka sedan. Sedan dess har jag gjort varianter på nedanstående recept ett otaliga gånger. Så enkelt. Så gott.
Det här brödet rör man ihop till en lös deg och låter jäsa i 8-10 timmar, antingen under natten eller under dagen. Sedan tar man bara och slevar upp den lösa degen på plåten och gräddar i 250 °C i ca 10-15minuter. Det behövs inte någon knådning eller liknande, vilket gör det här brödet till ett av de lättaste jag gjort.
Ingredienser
1/4- 1/2 tärning jäst (12-25g) (beroende på o du ska ha den stående i rumstemperatur eller i kylen)
5 dl kallt vatten (kan även byta ut delar mot havre- eller sojamjölk)
1 tsk salt
1 msk honung
7-9 dl dinkelsikt (kan bytas ut mot delvis fullkornsdinkel också)
Vallmofrö till att toppa med.
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, honung och rör i mjölet tills det blir en mycket lös deg. Det ska knappt vara en deg alls. Låt jäsa i 8-10 timmar, antingen under natten eller under dagen. Sedan tar man bara och slevar upp den lösa degen på plåten och gräddar i 250 °C i ca 10-15minuter.
Se ovan som en grund, vill du ha i russin, torkade aprikoser, valnötter eller solroskärnor går det hur bra som helst!