Färgen gul är verkligen dominerande kring påsk. Det ska vara kycklingar, ägg och påskliljor. Så jag tänkte att det är väl inte mer än rätt att göra en gyllengul påskpaj. Både majsen och gurkmejan hjälper till att ge den här pajen en vacker gul färg.

Fyllningen blir nästan i konsistensen lite ’äggig’ på grund av att det är tofu i smeten. Den milda majsfyllningen kompletteras av den mer dominanta tomatfyllningen tillsammans med det krispigt frasiga pajskalet. Vill du göra pajskalet glutenfritt kan du exempelvis använda bovetemjöl och lite majsmjöl istället för dinkelsikt.

påskpaj med majs och tomat

Påskpaj med majs och tomat

Pajdeg
2 dl dinkelsikt
1/2 dl olja
1/2 vatten
Salt
Ev. mer mjöl

Majsfyllning
2 dl majskorn
1/2 lök
1 dl fast tofu
1 dl sojamjölk
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk buljongpulver
Ev. Salt
Peppar

Tomatfyllningen
1 tomat
2 msk ajvar relish
2 msk krossade tomater eller tomatpure
Citron, peppar, salt

Gör pajdegen genom att blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska vara ganska mjuk och lätt, fast inte kladdig. Tryck ut degen i en smord pajform.

Mixa alla ingredienser till majsfyllningen i en mixer eller matberedare tills det är en slät massa. Häll i pajformen.

Skär tomaterna i skrivor och tryck ner i majsfyllningen, du kan välja att göra ett mönster med dem om du vill. Jag gjorde det lite som en blomma var tanken. Blanda i en kopp ajvar, tomatpuren, citron, pappar och salt. Bred sedan ut blandningen över varje tomatskiva så att den täcks. Detta gör att varje tomatskiva får en mycket mer start tomatsmak.

Grädda sedan i ugnen på 200°C i ca 35-45 minuter.

Author

Write A Comment