En riktigt god paj hör verkligen hösten till. Eftersom många av oss här äpplen som behöver tas till vara tänkte jag dela med mig av ett recept på en paj gjorde jag häromdagen. Fyllningen i den här är äpplen men jag kan tänka mig att den fungerar lika bra med exempelvis päron, och då skulle jag nog tillsätta lite extra ingefära i fyllningen för att lyfta smaken. Pajskalet är riktigt lätt och krispigt, det är ingen som kan tro att det är helt vetemjölsfritt men det är det.
Krispig äppelpaj gjord på dinkel

Pajdeg

2,5 dl dinkelsikt

1/2 dl agave honung / muskovado råsocker / kokossocker

1/2 dl kokosolja

1-2 msk soja-/havre-/mjölk

en nypa salt

en nypa vaniljpulver

Äppelfyllning

2 stora eller många små äpplen

lite honung / muskovado råsocker / kokossocker för sötning

1-2 tsk citron

1 tsk kanel

Tillvägagångssätt

Blanda samman dinkel, sötning, salt, vanilj och kokosolja till en smulig blandning. Beroende på vilken typ av sötning du använde kan du behöva ha i någon matsked mjölk för att få ihop det till en mjuk deg. Låt gärna degen vila 20 minuter innan du kavlar ut den, så blir det lättare.

Gör undertiden fyllningen. Hacka äpplena i bitar och blanda tillsammans med sötningen, kanel och citronen i en kastrull. Låt allting koka ihop till en geggig massa.

Tag ut degen ur kylen. Kavla ut ca 2/3 av degen till en tunn botten och lägg i en springform. Fyll formen med äppelblandningen. Tag den överblivna degen och kavla ut tunnt och skär remsor och lägg sedan ovanpå fyllningen i ett rutmönster för dekoration.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter i 200 °C tills täcket är krispigt och fått lite färg.

Servera tillsammans med nötgrädde eller exempelvis Alpros vispbara alternativ finns i de flesta välsorterade matvarubutiker som ICA och Coop.

Krispig äppelpaj gjord på dinkel | BaraBroccoli.se

Author

Write A Comment