Så enkel och så god, jag trodde inte mina smaklökar första gången jag gjorde den här såsen! Hur kan det bli gott utan att ha i mjölk? Ja jag vet inte hur kemin fungerar men den här såsen blir så underbart krämig och god. Den har nästan en liten gräddig smak. Vill du göra brunsås, låter du bara nötterna få rostas tillsammans med oljan lite innan du tillsätter vattnet. Passar utmärkt till potatis, både kokt och rostad.
Ingredienser
1 dl cashewnötter
1 liten lök
3 msk olivolja
1 tsk buljong / en buljongtärning – se till att den är utan smakförstärkare
Salt / peppar efter smak
Vatten ca 5 dl
Tillvägagångssätt
Mal nötterna till ett fint mjöl. Tag en kastrull och fräs löken lite lätt i oljan. När löken blivit varm, strö i nötpulvret och rör om, vill du ha en brun sås så bryn massan lite kort. När allt sammanblandat sig börja vispa i vattnet till önskad konsistens, vispa hela tiden. Mot slutet tillsätt buljongen. Tag av från spisen och mixa med en stavmixer tills den är slät. Smaka av med salt och peppar.