Glad och go som en ko!
I veckan kom livsmedelsverket  ut med nya rekommendationer. Där de bland annat säger att köttets miljöpåverkan är så stor och påverkar så många områden där läget är kritiskt – klimatet, den biologiska mångfalden i världen och övergödningen. Vilket gör att köttkonsumtionen behöver därför minska.

Även om jag till största delen äter vegetarisk på grund av hälsoskäl, för att jag vill få i mig så bra näring så möjligt,  bryr jag mig också om miljön och djurens välfärd. Så det är verkligen kul att Livsmedelsverket nu uppmärksammar problemet med att äta kött.

”Det bästa är att ersätta köttet med grova grönsaker, som rotfrukter, kål och lök, och med baljväxter, som bönor, ärter och linser. Bönor bidrar med protein och järn, precis som kött, men nötkött ger minst sjuttio gånger så stora utsläpp av växthusgaser.”

De gav i samband med detta också ett antal tips för hur man som konsument kan vara mer miljösmart i sitt val av mat.

  • Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring

Läs hela rapporten här:
Miljöpåverkan från animalieprodukter- kött, mjölk och ägg

Author

Write A Comment