Trots det något gråa utseendet är detta ett mycket smakrikt pålägg med en ton av nötter och fräsch timjan. Basen är black eye bönan är en baljväxt som fått sitt namn av den svarta fläcken som den har vid fästet. Bönorna har en nötig smak och är fasta till konsistensen när de kokats. Passar bra att använda i sallader då den inte går sönder så lätt. Bönorna är också väldigt nyttiga och rika på vitaminerna A, B, C och E. De innehåller mineraler och spårämnen som kalium, järn, kalcium, zink och fosfor.
Har du torkade bönor, så blötlägg dem över natten/dagen och koka sedan i nytt vatten i ca 45-60 minuter tills de är mjuka.
Ingredienser
3 dl kokta Black-eye bönor
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk örtsalt
1 tsk olivollja
Tillvägagångssätt
Mixa allting till ett krämigt pålägg i matberedaren. Förvara i en sluten burk i kylskåp och använd som smörgåspålägg.