Sambandet mellan en hälsosam livsstil och ett bra humör är ofta förbisett, men det är ett välkänt faktum att motion och andra naturliga metoder är effektiva på pigga upp oss. Även för dem av oss som inte drabbas av en vinterdepression, är det vanligt att uppleva en viss nedgång i humör under vintern. Lyckligtvis finns det naturliga metoder som hjälper till att lindra vintertrötthet. Här kommer 5 tips!
1. Motion
Motion höjer serotonin nivåerna som gör att vi blir glada. En kombination av konditionsträning och stycketräning rekommenderas för bästa resultat. 30 minuters motion varje dag gör under både för konditionen och humöret.
2. Ljus
Under vintern har vi här uppe i norr svårt att få tillräckligt med ljus. För att bli pigg och glad är det bra att utsätta sig för dagsljus så tidigt på morgonen så möjligt, vilket just nu är omöjligt. Då kan det vara bra att skaffa en sig dagsljuslampa som simulerar det ljuset som kommer ifrån solen, och sitta framför den ett par minuter på morgonen för att komma igång.
3. Omega 3
Omega-3 fettsyror spelar en viktig roll för hjärnans hälsa, både den kognitiv funktionen, och humöret. Öka intaget av linfrö, chiafrö och valnötter under vintern för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med Omega 3 fett.
4. Mat med hög näringstäthet
I en observationsstudie, rapporterade vegetariska Sjundedagsadventister mer positiv stämning och lägre nivåer av depression och ångest jämfört med allätande adventister. I en andra studie av samma forskargrupp, tilldelas försökspersonerna olika dieter för två veckor. Försökspersonerna i den vegetariska gruppen ökade sina ”humörpoäng” efter de två veckorna, men de på den allsidiga kost inte gjorde det. Dessa resultat tyder på att en vegetarisk kost innehåller ämnen som positivt påverkar humöret. En möjlighet till detta är den höga nivå av antioxidant som vegetabilier innehåller.
5. D-vitamin
Minskad exponering för solljus under vintern innebär mindre naturliga vitamin D-produktion genom huden. Forskarna vet inte exakt hur D-vitamin fungerar i hjärnan, men många säger att det påverkar produktionen av signalsubstanser, däribland serotonin (som gör oss pigga och glada). Gå till din läkare och kolla upp ditt D-vitamin värde. Många av oss behöver ta extra tillskott under vintern.
Källa:
https://www.drfuhrman.com/library/counteract_the_winter_blues_naturally.aspx