Nu har till och med COOP och ICA börjat annonsera om att det är gott, nyttigt och kul att juica. Vilket är otroligt kul, för när man väl börjat är det svårt att sluta. Här kommer några enkla tips för att komma igång med att göra din egen juice.

1. Välj en juicemaskin

Det finns olika typer av juicemaskiner, de vanligaste sorterna är råsaftcentrifug och juicepress.

En råsaftcentrifug är den vanligaste typen som går att hitta i en del matbutiker. Den fungerar som ett rivjärn som roterar i hög hastighet och juicen pressad med hjälp av centrifugalkraften genom en finmaskig sil. Dessa juicemaskiner brukar vara relativt billiga och går snabbt att använda.

Juicepressen däremot krossar och maler långsamt sönder grönsaker och frukt och pressar sedan juicen genom en finmaskig sil. Denna typ av juice ger oftast mer juice, men tar längre tid att använda och rengöra. I dessa brukar du även kunna juica vetegräs exempelvis.

Detta är den maskinen jag använder: Philips HR1871/00

2. Förberedelser

Lägg gärna fram det du tänker juica dagen innan om du ska göra det på morgonen, så slipper det bli stressigt. Se till att alla frukter och grönsaker är rengjorda och avsköljda. Skär bort eventuellt dåliga delar och skala exempelvis annans och citrusfrukter. När du skalar citrusfrukter, ta bara bort det yttersta skalet och låt det vita vara kvar.

3. 2 grönsaker 1 frukt

För att göra juicen så nyttig så möjligt och inte allt för söt, brukar ett bra mått bara att ta två delar grönsaker och en del frukt. Att bara juice en massa frukter är visserligen gott, men kan ge för stor dos av socker, då det koncentreras i juicen. En juice kan exempelvis innehålla 2 morötter och 1 äpple. För att göra juicen extra god tillsätt gärna citron eller ingefära, det brukar passa till de flesta juicer. Tänk på att färsk ingefära är ganska stark, så det behövs bara en liten bit.

Tips på goda kombinationer: Morot och apelsin med en bit ingefära. Citron och äpple.

4. Rengöring och resterna

En bra regel som jag lärde mig direkt efter att vi köpt vår första juicemaskin var ”diska maskinen först och drick juicen sedan”. Det är både enklare att få bort resterna från maskinen och så kan man sitta och njuta av juicen i lugn och ro.

Resterna som blir av juicen samlas oftast upp i ett separat kärl, vill du kan du använda dem till olika maträtter beroende på vad det är du juicat. Morotsrester kan du använda som utfyllning i färssås eller biffar, päron och äpplerester kan du använda till kakor.

Josa för livet!

Author

2 Comments

Write A Comment