Jag gillar att experimentera med traditionella rätter och göra dem helt vegetariska eller rawfood, det är roligt att försöka hitta smak- och konsistens kombinationer som fungerar och ibland kanske blir lite överraskande lika.
När jag tittade runt på nätet hittade jag ett recept på Rawfood Semlor som jag verkligen ville prova. Nu ser inte dessa ut som semlor till färgen, men det är inte heller det som är tanken. I detta fall är det den härligt lena och krämiga smaken som efterliknas. Passar perfekt till en kopp te!
Du behövt till 5-6 små semlor
Förberedelser om du vill: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken. Lägg gärna cashewnötterna till grädden i blöt också så blir grädden krämigare. 2 timmar räcker.
Mandel- och kardemummabullarna
0,75 dl (ca 50 g) blötlagda mandlar
0,75 dl (ca 45 g) cashewnötter
0,5 dl (ca 30 g) krossade linfrön
ca 6 st dadlar (75 g urkärnad vikt)
En nypa salt
1 tsk kardemumma
2 tsk kokosfett med kokossmak (kallpressad kokosolja)
Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat. Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats. Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.
Cashewgrädden
1 dl (ca 90 g) cashewnötter, blötlagda minst 2 h
0,5 st päron (ca 100 g)
1 st dadel (ca 15 g)
0,5 tsk äkta vanilj
ca 2 msk vatten
Häll av cashewnötterna, skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med vanilj och vatten i mixern. Du behöver inte diska mellan bulle och grädde. Om du missat att lägga cashewnötterna i blöt kör du dem till ett fint mjöl innan du lägger i övriga ingredienser, och tillsätter en aning extra vatten. Mixa tills grädden är slät. Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.
English
I like to experiment with traditional dishes and make them completely vegetarian or Raw food , it’s fun trying to find the flavor and texture combinations that works and sometimes you might get a little surprisingly similar to the original.
When I looked around online , I found a recipe for Raw food buns (A Swedish specially called ”Semla”) that I really wanted to try. Now they don’t look like buns if you look at the color, but it’s also not what the idea here. In this case it is the beautiful smooth and creamy taste that are emulated . Perfect with a cup of tea!
You needed to 5-6 small rolls
Preparing by soaking almonds, preferably 8 hours. Soaking brings out the flavor. Soak the cashew nuts to the cream also that makes the cream creamier, 2 hours is enough.
Almond and cardamom buns
75 ml (about 50 g) soaked almonds
75 ml (about 45 g ) cashew
50 ml (about 30 g) was crushed flaxseed
about 6 dates ( 75g stoned weight)
A pinch of salt
1 tsp cardamom
2 tsp coconut oil with coconut flavor ( cold pressed coconut oil)
Blend the cashews and flax seeds into flour. Add the almonds, blend until everything is finely divided . Remove the pit from the dates and mix along with the rest of the ingredients. Shape into small buns, take off the lid and scoop out some so that the cream will fit . If you missed soaking the almonds , you may need to add some water to make a malleable dough.
Cashew cream
100 ml (about 90 g) cashews , soaked for at least 2 hrs
0.5 Each pear (about 100 g )
1 date ( about 15 g)
0.5 tsp real vanilla
about 2 tablespoons water
Pour off the cashew nuts, peel pears, remove the pit from the date and add vanilla and water in blender. If you missed soak the cashew nuts, mix them to a fine powder before adding the remaining ingredients , and add a little extra water. Mix until the cream is smooth. Fill the bun with the cream and put on the lid.