Mesquite, även känt som algorroba (Prosopis juliflora) är en baljväxt som främst växter i sydamerika och södra nordamerika där det används som ett naturligt sötningsmedel.
Den har många hälsofördelar
Trädets frökapslar innehåller en kraftfull blandning av vitaminer, mineraler och ämnen som hjälper kroppen att bilda den naturliga ”må-bra”-substansen serotonin, vilket gör oss både piggare och gladare. Förutom att mesquite innehåll stora mängder näringsämnen, protein och fibrer har den även ett mycket lågt GI-värde. Vilket hjälper till att hålla blodsockret i shack och gör att vi känner oss mättare längre.
En kolalikannde smak
Och sist men inte minst det smakar gott! Naturligtvis är detta kanske en av de största fördelarna med Mesquite pulveret. Pulvret har en smak som liknar lite träig, torr kola. Det är en rik, djup, komplex smak som är perfekt att använda som ett komplement eller substitut till en mängd olika rätter där det behövs sötning.
Jag använder det ofta i smoothies för att förhöja smaken och i rawfood godis. Men det går att använda nästan överallt. Vill du få tag på detta dunderpulver så rekommenderar jag Råvarubutiken som jag själv köpte mitt mesquitepulver ifrån.
Varm Carobdryck med Mesquite (två koppar)
5 dl växtbaserad mjölk (jag använde sojamjölk denna gången)
3 msk carob
1 msk mesquitepulver
1 msk honung (valfritt)
Lite kanel (valfritt)
Häll i mjölken i en kastrull och vispa i övriga ingredienser. Värm tills det blir en slät dryck och tills den är tillräckligt varm. Häll upp i koppar och pudra över lite kanel. Njut av detta som en enklare kvällsmåltid eller som en riktigt härligt och gott mellanmål.
Källor/ Läs mer NaturalNews, Råvarubutiken, Examiner
Mesquite , also known as algorroba ( Prosopis juliflora )
is a leguminous plants mainly in South America and southern North America where it is used as a natural sweetener .
It has many health benefits
The seed pods from the tree contains a powerful blend of vitamins, minerals and substances that help the body to form the natural ” feel-good ” neurotransmitter serotonin , which makes us both better and happier. Besides that mesquite content large amounts of nutrients, protein and fiber, it also has a very low glycemic index . Which helps to keep the blood sugar in check and makes us feel fuller longer .
A caramel-like flavor
And last but not least, it tastes good! Of course, this is perhaps one of the biggest advantages of Mesquite powder. The powder has a taste similar to a bit woody, dry caramel. It is a rich , deep, complex flavor that is perfect to use as a supplement or substitute to a variety of dishes where needed sweetening. I often use it in smoothies to enhance the flavor and Raw food treats. But it can be used almost anywhere.
Hot Carob with Mesquite (two cups)
2 cup plant based milk (I used soy milk this time )
3 tablespoons carob
1 tablespoon mesquitepulver
1 tablespoon honey (optional)
A little cinnamon (optional)
Pour the milk into a saucepan and whisk in remaining ingredients. Heat until it becomes a smooth drink and until it is hot enough. Pour into cups and sprinkle with cinnamon. Enjoy this as a simple evening meal or as a really lovely and good snacks.
Sourse/ More information NaturalNews, Råvarubutiken, Examiner
2 Comments
Åh vad gott det låter :-)/ Vilda
Det är riktigt gott, passar perfekt nu när det är kallt och kyligt ute 🙂