Ibland vill man ha ett riktigt grovt och härligt bröd med en krispig skorpa, fyllt med mustig smak. Det här brödet är enkelt att göra och är gjort på en blandning av både fullkornsspelt och siktat spelt (dinkel). Som en extra touch blandade jag i valnötter som ger brödet det där lilla extra.  Jag är så glad att jag upptäckte dinkel, det är verkligen ett fantastiskt sädesslag. Jag skulle rekommendera att man antingen gör sitt eget mjöl eller köper krav märkt (Saltå Kvarn) för att få så bra kvalité på mjölet så möjlig, vilket i slutändan ger ett godare bröd.

Grovt valnötsbröd med dinkel

Du behöver till ca 12-14st bullar

1/2 paket jäst (25g)
5 dl vatten, rumstempererat
1 msk honung
1 tsk Himalaya salt
1 dl valnötter, lätt sönderkramade
3 dl fullkornsmjöl av spelt
7-9 dl dineklsikt

Gör så här:

Blanda ut jästen i en bunke med hälften av vattnet. Tillsätt salt, honung och valnötterna och resten av vattnet. Blanda i fullkornsmjölet och sedan dinkelsikten lite åt gången för att se när degen börjar blir ”mättad”. Låt den ganska lösa degen jäsa till dubbelstorlek ca 1 timme beroende på hur varmt det är i rummet. Putta sedan försiktigt ner degen från bunkens kanter. Tag fram en plåt med bakplåtspapper och skopa upp degen med en sked till lagom stora bullar. Grädda i 225 °C i ca 15-20 minuter. Låt dem bli välgräddade för att få den där goda krispiga ytan.Sometimes you want a really rough and lovely bread with a crispy crust, filled with rich flavor. This bread is easy to make and is done in a mix of wholemeal Spelt and sifted spelt. As an added touch, I mixed in the walnuts which gives the bread that little extra. I’m so glad I discovered spelled, it’s really an amazing grain. I would recommend that you either make their own meals or buy eco-labeled to get as good quality flour as possible, which ultimately provides a better tasting bread.

Grovt valnötsbröd med dinkel

You will need around 12-14st buns

25 g  yeast
2 cups water, room temperature
1 tablespoon honey
1 tsp Himalayan salt
1/2 cup walnuts, lightly broken hugged
1.5 cups whole wheat flour of spelled
3-4  cups sifted spelt

To do this:

Mix the yeast in a bowl with half the water. Add salt, honey and walnuts and the remaining water. Mix in whole spelt flour and then the sifted spelt. Add  a little at a time to see when the dough starts to become ”full”. Let the rather loose dough rise until doubled in size about 1 hour depending on how hot it is in the room. Push gently down the dough from the bowl edges. Scoop up the dough with a spoon into bite-sized buns and place on a baking sheet. Bake at 435 °F for about 15-20 minutes. Let them become well baked to get that tasty crispy surface.

Author

Write A Comment