I morgon är det våffeldagen och redan nu börjar jag ladda upp inför den! Här kommer två recept att prova på, ett som är veganskt och ett annat som både är veganskt och glutenfritt. Båda recepten ger frasiga våfflor som passar till så väl lite mer matiga tillbehör eller klassikern sylt och grädde.
Våfflor (vegan) grundrecept
Blir ca 8 st
Ingredienser
5 dl mjölk (soja, havre, kokos eller vad man har hemma)
2 dl dinkelsikt
2 msk sojamjöl
Vanilj
Salt
Honung
Gör så här
Häll mjölken i en skål och vispa ner dinkelsikten och sojamjölet. Smaksätt sedan med vanilj, salt och eventuellt lite honung om du vill ha dom lite söta. Grädda i ett våffeljärn tills de är gyllene.
Förutom att servera dem med klassikern grädde och sylt, går det också bra med färska bär, cashewost med gräslök eller varför inte vaniljkräm med lite krossade nötter.
Våfflor på polenta (majsgryn) Glutenfria!
Blir ca 8 st
Det här receptet kommer från boken ”Varsågod” av Ann-Christine Engblom och eftersom jag vet att den kan vara svår att få tag på, kommer här receptet.
Ingredienser
2 dl vatten
3 dl polenta (majsgryn)
3 1/2 dl vatten
4 msk sojamjöl
2 msk olja
1/2 tsk salt
Gör så här
Koka upp 2 dl vatten och häll i en skål. Rör ner polentan med en gaffel så att den börjar dra åt sig det heta vattnet. Tillsätt sedan 3 1/2 dl kallt vatten och häll hela blandningen i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser mixa allting tills det är en slät massa. Grädda i ett våffeljärn tills de är gyllengula och krispiga. Jag gjorde dessa våfflor i ett belgiskt järn, vilket ger fyrkantiga våfflor.
Jag serverade dessa våfflor med lite frästa grönsaker till så blev det en härlig lunch. Jag tror också att det skulle varit riktigt gott att göra en kräm med soltorkade tomater till, men tyvärr hade jag inga hemma. Så det får jag prova nästa gång. Hur som helst går de lika bra att servera med grädde och sylt också.
Tomorrow is the waffle day here in Sweden and I’m already trying some new recipes! Here are two recipes to try, one that is vegan and another that is both vegan and gluten -free. Both recipes makes crispy waffles that works well with a little more filling topping or classic jam and cream .
Waffles ( vegan ) basic recipe
Makres about 8 pieces
Ingredients
2 cups milk ( soy, oat, coconut or whatever you have at home)
1 cups fine spelt flour
2 tablespoons soy flour
vanilla
salt
honey
Pour the milk into a bowl and whisk spelt and soy flour. Flavour ago with vanilla , salt and possibly a little honey if you want it a little sweet. Bake in a waffle iron until golden .
In addition to serving them with classic cream and jam, you can use fresh berries, nut cheese with chives or why not vanilla cream with a bit of crushed nuts .
Waffles with corn meal (Gluten Free !)
Makes about 8 pieces
This recipe comes from the book ” Varsågod ” by Ann- Christine Engblom and because I know it can be hard to find here comes the recipe.
Ingredients
1 cups water
1 1/4 cups corn meal
1 1/ 2 cups water
4 tbsp soy flour
2 tbsp oil
1/2 teaspoon salt
Boil 1 cup of water and pour into a bowl. Stir in the corn meal with a fork so that it begins to soak up the hot water. Then add 1 1/4 cup cold water and pour the entire mixture into a blender. Add remaining ingredients, mix everything until it is a smooth mix . Bake in a waffle iron until they are golden and crispy. I made these waffles in a Belgian iron, which makes square waffles.
I served these waffles with some fried vegetables and it made a lovely lunch. I also think it would have been really good to make a cream with sun-dried tomatoes , but unfortunately I had non at home. So I’ll try that next time. Anyway they are really good served with cream and jam too.