Sötpotatis är förutom väldigt goda också en bra källa till kostfiber, vitamin B6 och kalium, och en mycket bra källa till vitamin A, vitamin C och mangan.
De går oftast snabbare att koka än vanlig potatis (upplever jag) och smakar mer. Den passar bra tillsammans med kryddor som koriander, chili, kanel. Det här receptet kan användas som huvudrätt i en måltid (istället för potatis, ris, pasta) eller som en sidorätt tillsammans med andra rätter.
Sötpotatisröra med svarta bönor och rödlök
1 stor sötpoatis (20 cm stor)
2 dl svartabönor
1/2 rödlök, hackad
1/2 tsk koriander
1/2 msk honung eller agave sirap
Salt
Eventuell lite chili
Skala och skär sötpotatisen i 4-5 cm stora bitar och koka i vatten i ca 10-15min. Du kan också göra dem mindre om du vill ha det här som ett tillbehör till middagen. Tänk då att koktiden förkortas.
Känn med en provsticka så att de är mjuka, de ska fortfarande ha lite av en kärna, annars är risken att de är för mjuka och bara blir mosiga.
Häll upp i en skål och blanda med svarta bönor, hackad rödlök, koriander, honing, salt och lite chili om du vill det. Rör runt hastigt och servera ljumna.
Källa näringsvärden
Sweet potatoes are in addition to tasting good also a good source of dietary fiber, vitamin B6 and potassium, and a very good source of vitamin A, vitamin C and manganese.
They are often faster to cook than regular potatoes (my experience) and they taste more without seasoning. Sweet potatoes goes well with spices like coriander, chilli, cinnamon. This recipe can be used as a main course in a meal (instead of potatoes, rice, pasta), or as a side dish along with other dishes.
Sweet potato mix with black beans and red onion
1 large sweet potato (about 7.8 inches)
1 cups black beans
1/2 red onion, chopped
1/2 tsp coriander, dried
1/2 tablespoons honey or agave syrup
salt
Any low chili
Peel and cut the sweet potato into 1.5 inches pieces and boil in water for about 10-15min. You can also make them smaller if you want this as an side dish to the dinner. Keep in mind that the cooking time is shortened.
Test with a knife if thet are soft, make sure they don’t cook for long, let them still have a bit of a core, otherwise the risk is that they are too soft and just gets mushy when mixed together with all the rest of the ingredients.
Put into a bowl and mix with black beans, chopped red onion, cilantro, honing, salt and a little chili if you want to. Stir briefly and serve lukewarm.