Glad lucia! Här kommer ett par smarriga recept på pepparkakor och lussebullar som både är nyttiga och riktigt goda. Tyvärr har jag inte hunnit ta några bilder på pepparkakorna, men jag lovar att de är riktigt knapriga!
Gunillas pepparkakor
Deg
2 dl kokosflingor, mixas
2 dl havregryn, mixas
1 dl dinkel fullkornsmjöl
1 dl dinkelsikt
1/2 tsk salt
1 dl rapsolja
1/2 – 1 1/2 dl vatten
1 dl honung
2 tsk kryddnejlika
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
Blanda och låt stå i kyl minst ett dygn. Kavla ut degen tunt och ta former. Det går bäst att kavla ut om man har degen väldigt lös och att man mjölar mycket när man kavlar ut en liten bit. Baka av i 175°C. Och när ugnen svalnat lite så låt dem torka i eftervärmen.
Lussebullar på dinkel
Deg
25 g jäst
2 1/2 dl mandelmjölk (eller annan mjölk)
1/2 g saffran
1/2 tsk salt
1/2 dl honung
2 msk sojamjöl
1/2 dl kokosolja
6-7 dl dinkelsikt
Russin
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, honung och resten av mjölken. Smält kokosoljan och häll i. Rör i sojamjölet och häll ner lite av dinkelsikten i taget. Arbeta degen tills den är blank, smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Forma till lussekatter. Täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter. Grädda i ugnen på 200°C ca 15 minuter.