En klassik VVV (Väldigt Vardaglig Vardagsmat), är denna mumsiga hirsgratäng. Vardagsmat är stökig men oftast väldigt god. Snabb och enkel mat som du kan göra utan att knappt behöva tänka. Det finns oftast 200 andra saker som ska göras, träning, aktiviteter eller varför inte lite bokföring (nej det är inte min favorit syssla men det behöver ju göras det också).
Denna allt-i-allt hirsgratäng gör hela familjen glad och är väldigt enkel att göra. Dessutom är den glutenfri och fylld med massor av grönsaker som håller dig mätt länge! Variera grönsakerna beroende på vad du har hemma i kylen eller frysen. Du kan också variera detta recept genom att använda olika typer av kryddor, istället för oregano, prova med timjan eller om du är riktigt vågad koriander.
Hirsgratäng med grönsaker
1 dl gröna ärtor
1/2 gul paprika
1 tomat
1 liten gul lök
100 g svarta bönor (kokta)
2 dl hirs (+ hett vatten)
3 dl vatten
1 dl havregrädde
Soltorkade tomater efter smak
Kryddor:
1 tsk buljong
1 tsk lökpulver
1 tsk oregano eller annan favorit krydda
Salt efter smak
Hacka grönsakerna som behöver hackas och lägg dem tillsammans med övriga grönsaker i en ugnsfastform. Lägg hirsen i en sil och skölj av med hett vatten tills vattnet är så gott som klart (detta för att skölja bort saponinerna som finns i hirsen som inte är bra för oss människor att mumsa på).
Häll hirsen i ugnsformen men grönsakerna, tillsätt kryddor vatten och havregrädde. Gör ett kort omrörande och ställ sedan in i ugnen i 225 grader tills all vätska är uppsugen. Ca 30-40 minuter.
Smaklig måltid!