Första gången jag åt TZAY var på en religionsmässa på en skola i Götene för många år sedan. Jag blev genast överlycklig över att ha fått något som var så gott som var veganskt. Sedan dess har jag varit fast!
Eftersom jag i början hade väldigt svårt för att få tag på TZAY, blev det något som för mig förknippades med festliga tillfällen eller kalas. Jag tycker om att förbereda det mesta innan så att jag slipper stå i köket när gästerna är på plats. Vilket gör TZAY-spett till något väldigt enkelt men ändå lite lyxigt att servera.
Nu i helgen firade jag min födelsedag och vad passar inte bättre än TZAY spett nu när de just kommit ut med en ny förpackning. Stort tack till TZAY gav mig ett smakprov de ny godingarna! Och jag kan meddela att det är samma goda innehåll, men i en behändigare storlek och tydligare text – vilket gör att man hittar den lättare!
Jag serverade klyftpotatis, sallad, uppskurna grönsaker och ett gäng röror till dem och det blev kanon gott!
Så här kommer recepten på de tre olika rörorna jag gjorde. Jag hade också en äppelsalsa (som kommer från ifrån Kiviks Musteri, otroligt god), ett cashewsmör och en traditionell kikärtshummus . Så det skulle finnas något för alla!
Tre goda röror som passar bra till tzayspett!
Grillad paprika och soltorkade tomater dipp
360 gram grillad paprika (jag använde köpt, men du kan givetvis grilla ca 3-4 st paprikor i ugnen)
100 g soltorkad tomat
Örtsalt efter smak
2 msk olivolja
Lägg alla ingredienser i en matberedare och pulsera tills det är en lagom konsistens.
Mango- och ananassalsa
300 g mango (går bra med fryst, men tina den först)
300 g annans (konserverad ger en sötare smak)
5 salladslök (den gröna delen också)
1/2 paprika
Örtsalt efter smak
Lime- eller citronjuice
Olivolja
Hacka salladslöken och lägg i tillsammans med alla ingredienser i en matberedare och pulsera tills det är en lagom konsistens.
Lime- och vitlöksdressing
500 ml naturell soya- eller havre yoghurt
1 lime, juicen av
1 vitlöksklyfta
Örtsalt efter smak
Häll yoghurten i en skål och pressa i vitlöken. Tillsätt limejuicen och smaksätt med örtsalt.
– – – – – – – – –
Till ca 15 personer gick det år 4 fpk spett för den som är nyfiken. Och den mest uppskattade röran (baserad på att den tog nästan helt slut) var mango- och annanssalsan!