Den här Auberginegratängen är en variant av den grekiska rätten moussaka. Enkel att göra, få ingredienser och så blir den otroligt god. Vill du variera rätten, kan du istället för blandade bönor använda vegofärs eller liknande.
ca 3 portioner
Ingredienser
1 Aubergine
1 dl blandade bönor
2 dl krossade tomater
1 1/2 dl cashewnötter
1/2 dl vatten
1 msk citronjuice
Lökpulver
Peppar
Örtsalt
Olivolja
Tillvägagångssätt
Skär auberginen på längden i tunna skivor. Smör en ugnsfast form med lite olja. Lägg i skivorna så att formen på bottnen täcks. Bred sedan ut den krossade tomaten över, och strö över bönorna. Krydda sedan med lökpulver, örtsalt och peppar. Blanda om tomaterna och bönorna lite innan du lägger på nästa lager av aubergine skivor.
Mixa cashewnötter tillsammans med vatten, citronjuice och lite salt tills det är en krämig massa. Bred ut såsen ovan på översta lagret av aubergine skivorna. Grädda i ugnenpå 225 °C i ca 30-40 minuter.
Tips: Du kan också vattna ur aubergine skivorna innan du använder dem, vilket gör att gratängen inte blir lika vattnig. Detta gör du genom att strö lite salt över dem och låta dem ligga åt sidan i ca 20 minuter.
Servera gärna med ris och en god sallad till