Även om färsk frukt och färska grönsaker är basen i den maten jag tillagar, är det här några av de basvororna jag försöker att se till att alltid ha hemma, just för att jag då vet att jag kan klara av de flesta situationer. Så här kommer mina 5 tips på saker att ha hemma i köket för att klara av allt!
1. Cashewnötter
Cashewnötter är en väldigt trevlig nöt. Du kan använda den till väldigt mycket. Förutom att äta den som den är går den att mala, hacka och blanda. Oavsett om du ska ha ett snacks till minglet eller om du behöver en sås till middagen, kan cashewnötter rädda dig. Eftersom nöten är så mild och smaklös går den att använda både till söta och matiga rätter.
2. Krossade tomater
Snabb soppa, pastasås eller utfyllnad i gratängen? Krossade tomater går att använda till det mesta. Tryter det riktigt i skafferiet är det bara att värma på en butik tillsammans med lite basilika och buljon och vips har du en soppas. Sen är det så att kokade tomater är nyttigare än färska då lycopenet som finns i tomaten blir mer lättillgängligt för kroppen när det värms upp.
3. Färsk vitlök & ingefära
Oavsett hur tråkiga ingredienser man har att laga maten av, smakar den gott så gör det inget. Gnugga in en brödskiva med vitlök och rosta i ugnen så får du vitlöksbröd till maten. Riv lite färsk ingefära i riset och direkt har du en asiatisk känsla.
4. Bovete (helt torkat)
Bovete är inget sädeslag även om det kanske låter så, det är en ört. Det saknar också helt gluten, vilket gör att det fungerar bra för gluten intoleranta. Det går att använda till mer än man tror. Blötlägg bovete över natten och du kan göra gröt, sallad eller välling. Du kan också torka det i ugnen och göra en härligt krispig granola av det. Har du ont om tid går det även att koka boveten till gröt (utan blötläggning).
5. Konserverade bönor
Att snabbt få fram mat kan ibland vara skillnad på en kaotisk och lugn kväll. Därför har jag alltid ett par TetraPak med färdig kokade bönor hemma. Med hjälp av dem kan man få till en matig sallad, ett gott tillbehör (lite vitlök + olja) eller mosar du dem har du ett smörgåspålägg klart på bara ett par minuter.
Det här var mina tips för att lyckas med nästan vad som helst i köket. Nu är jag nyfiken på vilka är dina bästa saker att ha hemma i skafferiet? Dela med dig av dina tips i kommentarerna!