När jag tog förpackningen med bruna bönor (torkade) från hyllan i butiken tittade min man något skeptiskt på mig och sa ”jag gillar inte bruna bönor”. Och jag kan helt och hållet förstå honom. De flesta tänker på någon geggig sörja som dukas fram på julbordet när de hör ordet bruna bönor.
Detta gjorde mig bara mer inspirerad till att visa att bruna bönor faktiskt är en böna som vilken annan, som kan tillagas på hundra olika sätt och kan smaka fräsch och gott.
Kanske har du hört talas om vita bönor i tomatsås, så jag tänkte varför inte prova bruna? Min första komposition blev en krämig och god lite Sydamerika inspirerad rätt. Sötpotatisens sötma blandas tillsammans med tomatens syrlighet och de bruna bönorna som gör det till en komplett rätt.
Sötpotatis och bruna bönor i tomatsås
2 portioner
1 sötpotatis
1 gullök
1 tsk olja
3 dl kokta bruna bönor
1 dl passerade tomater
1/2 dl havregrädde
1 tsk buljongpulver
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk spiskummin
1 tsk honung
Skala och tärna sötpotatisen, koka i rikligt med vatten tills den är mjuk. Tar ca 10 minuter beroende på hur stora bitar du skurit den i.
Hacka gullöken och fräs i oljan tills den blir genomskinlig. Häll över de passerade tomaterna och havregrädden. Tillsätt buljonen och låt koka ihop. Tag av plattan och mixa med en stavmixer.
Lägg sötpotatisen och de bruna bönorna i en stor skål. Strö över kryddorna och ringla över lite honung. Blanda runt försiktigt. Häll sedan över tomatsåsen och vänd runt.
Servera tillsammans med en härlig sommarsallad.